Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pyramída

Z Pyramídy (554 m n. m.), ktorá je často omylom považovaná za vrchol Zobora, je za jasného počasia nádherný panoramatický výhľad na Nitru, širšie okolie a zoborské vinohrady. Na juhozápadnom horizonte za dobrej dohľadnosti vidno obrysy pohoria Malé Karpaty so známym vysielačom Kamzík a v prípade obzvlášť priaznivých podmienok vidno až vrcholky rakúskych Álp v oblasti Schneebergu, čo je vzdušnou čiarou vyše 200 km.

Na máloktoré slovenské mesto je taký impozantný pohľad ako na Nitru z Pyramídy. Hovorí sa, že bola (podobne ako Rím) založená na siedmich pahorkoch (Zobor, Hradný vrch, Kalvária, Čermáň, Borina, Na Vŕšku a Martinský vrch). Nitrania sú na to patrične hrdí.

Priamo na Pyramíde sa nachádza telekomunikačná veža. Vedľa nej stojí zvyšok jedného zo siedmych miléniových stĺpov postavených pri príležitosti tisíceho výročia založenia uhorského štátu. Pamätník bol postavený v roku 1896 z 344 žulových blokov. Pôvodne mal výšku 20,6 m, avšak legionári ho v r. 1921 vyhodili do vzduchu. Zachovala sa z neho len spodná valcovitá časť. Uvoľnené a porozhadzované žulové bloky boli zozbierané a navŕšené na hromadu neďaleko pomníka.

Vrchol a blízke skalné bralá tvoria ostrohranné, tvrdé kremence a bridlice, ktoré sa usadili na dne mora v triase - najstaršom období druhohôr. Majú úctyhodný vek: 245 miliónov rokov. Pôvodne vodorovne uložené vrstvy boli postupne naklonené smerom na sever pod uhlom 35 stupňov. Na vyhliadke pod vrcholom sa v brekciách s úlomkami kremencov vytvorila skalná brána. Je vysoká 8 m a široká miestami 2 m. Rozsiahle suťoviská a skalné more pod trasou lanovky svedčia o intenzívnom mrazovom zvetrávaní.

Tesne pod vrcholom sú na južnej strane cvičné horolezecké terény. Horolezci pomenovali jednotlivé skalné útvary priliehavými menami ako napr. Veľké skaly, Malá veža, Čierna brána, Okno a Kania skala. Najzaujímavejšia je však Pribinova veža, ktorá pripomína hlavu nitrianskeho kniežaťa Pribinu.

 

Od 6. októbra 2018 je na Pyramíde prístupný Domček.
Domček je v správe Stráže prírody Ponitrie. Je určený na prenocovanie dvoch osôb v rámci zážitkového pobytu v prírode. Príspevok je dobrovoľný. V prípade záujmu o ubytovanie treba napísať e-mail: strazcaprirody@strazcaprirody.sk
Dobrovoľné príspevky budú použité na réžiu zariadenia, jeho opravy a údržbu.

Na Pyramíde je možnosť opekania. Je to legálne ohnisko, ktoré je označené tabuľou s usmernením ako ohnisko používať.
Druhým legálnym ohniskom v lokalite Zoborských vrchov je ohnisko v lokalite Malá Skalka.