Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Predstavujeme našich sprievodcov

GALÉRIA
Predstavujeme našich sprievodcov

Marek Štosel

Cestovný ruch a s ním spojené služby sú pre mňa jednoznačným ukazovateľom výnimočnej kreativity a adaptability, ktorú my, ako sprostredkovatelia s vysokým odhodlaním, ponúkame svojim klientom, aby spoznávali a reflektovali všetko to, čo je pre naše mesto historicky, kultúrne a spoločensky unikátne. Zároveň je kľúčové, aby sa cítili byť medzi nami preferovaní a žiadaní. Ak zákazník takúto starostlivosť pocíti, vieme, že my ako realizátori sme postupovali správne. 

Turistický priemysel je v mnohých ohľadoch mojou neoddeliteľnou vášňou, ktorá nikdy nezovšednie. Je to pre mňa ako nevyčerpateľná životodarná energia, ktorá dokáže s presnosťou zacieliť neukojené potreby mňa, ako odhodlaného reprezentanta a vášnivého klienta. Moje začiatky v tomto sektore sú takpovediac stále na edukatívnej báze, ktorá každým dňom vzrastá a generuje sa k hodnotnejším výsledkom. S pojmom cestovného ruchu som bol prvýkrát konfrontovaný na strednej škole, ktorá mi ukázala výnimočnú cestu, o ktorej som vedel, že ma bude nekonečným spôsobom fascinovať. Vysokoškolské štúdium ma v mojom presvedčení utvrdilo a následne na vyučovacom procese odborne demonštrovalo teoretické, ale aj praktické spôsoby, ako efektívnejšie tento priestor riadiť a kontrolovať tak, aby všetci účastníci mali z neho maximálny úžitok.

Avšak jednotlivé metodické odporúčania sa umocnili až vtedy, keď som obdržal príležitosť vstúpiť do radov špičkových nitrianskych turistických sprievodkýň a sprievodcov, ktorí sa každý deň stretávajú s novými možnosťami sebarealizácie a sebapoznávania. Uvedomil som si, že som sa ocitol medzi majstrami svojho remesla. Následne som zistil, toto je presne tá cesta, ktorá ma vie presunúť presne tam, kde som chcel byť už veľmi dávno. Práve táto profesia ma naučila, ako správne a na úrovni komunikovať a vystupovať. Ako sa nebáť povedať svoj vlastný názor a ako byť sám sebou v tom, v čom som naozaj dobrý. Viem, že začiatky boli značne komplikované a nekonformné, ale zas na vlastných chybách sa dokážeme naučiť oveľa viac. Postupom času som sa začal venovať vlastnému zdokonaľovaniu, ktoré mi ukázalo smer, ktorý je podľa môjho názoru nevyčerpateľnou studnicou poznania, ktorú by mal každý jeden oddaný sprievodca okúsiť.

Od malička ma fascinovali neuveriteľné, nevysvetliteľné, magické príbehy a historky, ktoré sú roztrúsené po celej Nitre. Najväčším impulzom, ktorý ma v dobrom prinútil,  aby som sa im plnohodnotne venoval, bola práve vysoká škola, ktorá ma o týchto mystériách naučila oveľa viac. Rozhodol som sa, že o nich začnem písať svoj vlastný, osobný blog. Nechcel som empirické zistenia nechať len pre seba. Uvedomil som si, že ak chcem, aby sa ľudia o tieto príbehy zaujímali, musím im to podať osobnejšou rovinou. Naskytla sa mi príležitosť, ktorá sa neodmieta! Dostal som ponuku byť súčasťou nového projektu „Like a Local“, ktorý mal prostredníctvom „mladej krvi“, teda mňa, navodiť autentickú atmosféru lokálpatriotov, ktorá ukáže nezainteresovaným jedincom niečo, čo sa bežne v portfóliu sprievodcovských služieb nenachádza. Od tej doby, dúfam, že môžem povedať, že som plnohodnotný, nefalšovaný a odhodlaný mladý sprievodca mesta Nitra. Pokúšam sa povedať ľuďom príbehy a zaujímavosti tak, že sa im spraví husia koža a budú sa báť. Všetky príbehy som získal na základe rozhovorov s miestnymi obyvateľmi, ktorí sa veľmi radi podelia o svoje zážitky a klebety, ktoré sú prešpikované celou Nitrou, až do špiku kosti.

 

 

V rámci projektu Like a local - Spoznajte Nitru s miestnymi nadšencami nášho mesta ako aj s profesionálnymi sprievodcami - sa v sobotu, 4. júla 2020, uskutočnila prehliadka Strašidelné záhady s Marekom. Marek je študent, venuje sa histórii a zaujíma sa o záhadné historky a prízraky. Svoje vedomosti uplatnil aj v tejto prehliadke, kde porozprával pútavé a záhadné príbehy, ktoré sa odohrali v uliciach Nitry.

 

 

Like_a_local_-_Marek_Štosel