Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na Kalvárii je nový ďalekohľad

Dátum: 01.10.2017
Autor: Mariana Ondrušová
Na Kalvárii je nový ďalekohľad

október 2017

Na rozhľadni na Kalvárii je od začiatku októbra 2017 nový ďalekohľad. Binokulárny vyhliadkový ďalekohľad je dotvorený panoramatickou fotografiou, na ktorej sú vyznačené najzaujímavejšie pamiatky Nitry.

Výborný výhľad ponúkne 100 mm objektív, ktorý má 25-násobné zväčšenie. Cena nového ďalekohľadu, ktorý dodala  firma Evrian,  bola 3450 eur.  Čo sa týka ďalších technických parametrov, ďalekohľad je odolný voči poveternostným vplyvom a tiež  obsahuje dusíkovú výplň proti zahmlievaniu optiky z vnútra ďalekohľadu.

Zariadenie je vhodné k osadeniu na verejné priestranstvá, nakoľko je odolnejšie voči poškodzovaniu. Predchádzajúci ďalekohľad, so slabšími technickými parametrami, bol opätovne poškodený vandalmi.

„Oprava nefunkčného ďalekohľadu bola ekonomicky nevýhodná a vzhľadom k tomu, že k poškodzovaniu dochádzalo opakovane, s jeho náhradným umiestnením neuvažujeme,“ uviedol vedúci odboru komunálnych činností a životného prostredia Pavol Jakubčin.

Predpoklad umiestnenia skrytej kamery a odolnejšia konštrukcia ďalekohľadu by ešte viac a výraznejšie mali znížiť možnosť jeho poškodenia.

Mesto Nitra a Nitrianska organizácia cestovného ruchu týmto spôsobom opäť zatraktívnili mesto nielen pre domácich obyvateľov, ale najmä pre turistov, ktorí môžu v Nitre stráviť príjemné chvíle.


FOTO: Nový ďalekohľad bol k dispozícii už počas Šarkaniády, ktorá sa konala v Nitre 15. októbra 2017.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.