Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Delegácia z Nitry na národných slávnostiach v Báčskom Petrovci

GALÉRIA
Delegácia z Nitry na národných slávnostiach v Báčskom Petrovci

9. - 11. 8. 2019

Komunita Slovákov žijúcich v srbskej Vojvodine si počas víkendu (9. - 11. augusta 2019) pripomenula 100 rokov od založenia Slovenských národných slávností.

Na oslavách sa zúčastnila aj návšteva z Nitry, ktorú viedol primátor mesta Marek Hattas. Spolu s ním sa na podujatí zúčastnili poslanec Pavel Varga, prednosta nitrianskej radnice Ján Odzgan a poradca pre komunikáciu Henrich Varga.

Slávnosti sú prehliadkou všetkého, čo si tunajší Slováci generáciami zachovali, rozvíjali a k čomu sa dodnes hrdo hlásia. Pre Nitru sú tieto oslavy o to špeciálnejšie, že Báčsky Petrovec je jej partnerské mesto.

„S Báčskym Petrovcom udržiavame veľmi intenzívne vzťahy, ktoré budeme ďalej rozvíjať. Bola to moja prvá návšteva Vojvodiny a musím povedať, že vrelé prijatie našimi krajanmi z Dolnej zeme bolo krásne a dojímavé. O Slovákoch zo Srbska som sa dozvedel ako pätnásťročný od rovesníka z Petrovca, ktorý bol v Nitre na študijnom pobyte. Dodnes považujem za fascinujúce, že stovky kilometrov za našimi hranicami žije hrdá komunita, ktorá si už takmer tristo rokov udržiava tradície, zvyky a, samozrejme, slovenskú reč,“ povedal primátor Marek Hattas.

Výmena informácií a skúseností medzi Nitrou a Báčskym Petrovcom prebieha na viacerých úrovniach. Naše mesto v minulosti srbským Slovákom pomohlo pri materiálno-technickom zabezpečení vyučovania na školách, dobre funguje aj kultúrna výmena.

„Obohatením našej návštevy tento rok bola účasť doktora Juraja Detvaya, primára onkologického oddelenia Fakultnej nemocnice v Nitre, ktorý prišiel na pozvanie krajinnej poslankyne Tatiany Vujačič a mal prednášku pred odborným publikom,“ informoval mestský poslanec Pavel Varga.

S predstaviteľmi Mestského úradu v Báčskom Petrovci sa stretol prednosta radnice v Nitre Ján Odzgan. „S prednostkou obecného úradu sme počas troch dní otvorili rôzne témy a jednoznačne môžem povedať, že prispejeme k udržiavaniu a ďalšiemu rozvoju komunity dolnozemských Slovákov. V minulosti sme pomohli miestnym školám, dolnozemskí Slováci chodia k nám študovať, dokážu si u nás nájsť pracovné uplatnenie, fungujú kultúrne výmeny. To všetko má zmysel rozvíjať aj dobudúcna“.

Okrem oficiálnej časti programu sa primátor Hattas a ďalší členovia nitrianskej delegácie stretli aj s umelcami z divadla VHV, ktorí chystajú v najbližších dňoch uvedenie Kafkovho Procesu. „Stretli sme sa so slovenským režisérom Petrom Butkom, ktorý, mimochodom, istú dobu pôsobil aj v nitrianskom Starom divadle Karola Spišáka. On a jeho tím robia skvelú prácu pre kultúrnu obec vo Vojvodine. Bavili sme sa o tom, že by sme ich radi uvideli aj u nás v Nitre,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas.

Tomáš Holúbek, hovorca Mesta Nitra

 

Foto 1: Primátor Nitry Marek Hattas a predseda obce Báčsky Petrovec Srđan Simić.
Foto 2: Primátor Marek Hattas, prednosta úradu Ján Odzgan a poradca pre komunikáciu Henrich Varga s miestnymi ženami počas Slovenských národných slávností.
Foto 3: Primátor Marek Hattas počas príhovoru k otvoreniu slávností.
Foto 4: Poslanec MZ v Nitre Pavel Varga (druhý sprava) s predstaviteľmi Slovenskej komunity v Srbsku.