Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

projekt Náučný chodník Zoborské vrchy

Cieľom projektu bolo obnovenie náučného chodníka pre zážitkovú formu turistiky a vzdelávania pomocou IT technológií, vytvorenie drobnej infraštruktúry v súlade s ochranou prírody a prezentovanie jedinečnej lokality zaradenej v európskej sieti chránených území NATURA 2000. Náučný chodník Zoborské vrchy je vedený po značených turistických chodníkoch na trase Dražovce - Zobor - Žibrica. Súčasťou bolo osadenie nových aktualizovaných informačných tabúľ na nástupných miestach náučného chodníka a realizácia audiovizuálneho sprievodcu na niektorých zastávkach a lokalitách.  

Realizácia tohto projektu v nadväznosti na ďalšie granty umožnila návštevníkom lokalít spoznávať krásy prírody zoborských vrchov, virtuálne vstúpiť do Dražovského kostolíka, absolvovať prehliadku Zoborského kláštora, dozvedieť sa viac o Hradisku Zobor a prejsť sa Zoborskou lesostepou až k Žibrici s audiovizuálnym sprievodcom. Obnovené informačné tabule poskytujú návštevníkom informácie o území zoborských vrchov s turistickou mapkou,  o danej lokalite, o jednotlivých stupňoch ochrany a správaní sa v prírode.  Nástupnými miestami na náučný chodník sú: Špecializovaná nemocnica sv. Svorada Zobor, Dražovce, Penzión Artin, Štitáre, Podhorany a Žirany.

Hlavným koordinátorom projektu bolo občianske združenie Historia Magistra Vitae v súčinnosti s viacerými odbornými garantmi, ako napr. KPÚ v Nitre, AU SAV, Mesto Nitra.

Vydajte sa na ľahkú turistiku Náučným chodníkom Zoborské vrchy, virtuálne navštívte jednotlivé zastávky, viac informácií nájdete na www.nitra.eu alebo alebo NCH ZOBORSKÉ VRCHY:

Lesostep: https://yahart.com/lesostep/

Zoborský kláštor: https://yahart.com/zoborskyklastor/

Dražovský kostolík: https://yahart.com/drazovce/

Zobor: www.yahart.com/zobor/

Žibrica: https://yahart.com/zibrica/

Hradisko Zobor: https://yahart.com/hradisko/

 

Alena Pivarčiová, TIC Nitra