Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Corgy a Nitria na potulkách Nitrou

SÚBOR VIDEO
Corgy a Nitria na potulkách Nitrou

zimná prechádzka (rok 2020)

Corgy a Nitria premohli svoju lenivosť a vybrali sa objavovať krásy nášho starobylého mesta Nitra.


 Corgy a Nitria - Potulky zasneženou Nitrou 

 

Prvá zastávka bola na Zoborskom kláštore, ktorý bol prvým kláštorom na území Slovenska. Vybudovali ho benedektíni v 9. storočí.  Zo Zobora pochádza prvá zachovaná písomná zmienka o škole. Na Zobore pôsobili aj kamalduli. Jedným z nich bol Romuald Hadbavný a bol prvý, čo preložil Bibliu z latinčiny do slovenčiny. Pôsobil tu aj lietajúci Cyprián.

Zoborský kláštor sa počas posledných rokov stal novou turistickou lokalitou v meste Nitra. Nielen vďaka reštauračným prácam na samotnej ruine Zoborského kláštora, ale aj vďaka možnostiam ako využiť voľný čas alebo jednoducho vyraziť do prírody a deťmi.

V areáli pribudla k zakonzervovaným ruinám bývalého príbytku mnícha - eremitky strecha a postupne sa dokončuje jej opláštenie. Novinkou je možnosť prezrieť si príbytok mnícha prostredníctvom rozšírenej reality, kde Vás sprievodca prenesie priestorom, ako vyzeral kedysi, keď tu mních býval, študoval, pracoval a oddychoval (napr. si môžete prezrieť študovňu, kde je otvorená kniha, ktorú číta, so zobrazením Panny Márie s Ježišom alebo jeho spálňu, s kachľami v rohu, ako aj modlitebňu). Samotné zariadenie jednotlivých miestností približuje každodenný život mníchov. 

Rozšírená realita je dostupná cez tablet nášho sprievodcu alebo cez aplikáciu 7pahorkov v časti Zobor, ktorá je dostupná v obchodoch Google Play a App Store. 

V hornej časti areálu, v tzv. Rákociho altánku, pribudli interaktívne prvky pre deti, ktoré si tu môžu zahrať pexeso, vyskladať omaľovánku, zahrať šach, mlyn, alebo sa odfotiť vo fotopointe. 

Areál kláštora je uzatvorený. Navštívte ho virtuálne. Otvorte si  webovú stránku zoborskyklastor.sk, kde si môžete pozrieť fotografie a vypočuť si sprievodné slovo.

 

Druhou zastávkou bola Diecézna knižnica, slávnostne otvorená 30. novembra 1885. Predchádzala jej Kapitulská knižnica, ktorú zriadil biskup Ladislav Adam Erdödy ešte začiatkom 18. storočia. Nachádzala sa vo veži katedrálneho chrámu sv. Emeráma na Nitrianskom hrade. S pribúdajúcimi rokmi a narastajúcim počtom kníh daný priestor prestal vyhovovať. Biskup Augustín Roškováni preto rozhodol o postavení novej knižnice. Jej výstavbu zveril do rúk architektovi Jozefovi Lippertovi a staviteľovi Fridrichovi Schmidtovi, ktorí vytvorili mimoriadne pôsobivý interiér v severovýchodnej časti Kňazského seminára sv. Gorazda. 
V súčasnosti knižný fond tvorí okolo 66 000 kníh. Najväčšou vzácnosťou sú prvotlače (lat. inkunábuly) - tlače vydané do roku 1500. Je ich spolu 78 zväzkov, ďalšie štyri boli objavené pri spracovávaní tlačí zo 16. storočia vo forme príväzkov k dielam z tohto obdobia.
Celkovo sa tu nachádzajú diela v 37 jazykoch, dokonca aj časopis písaný Braillovým písmom.


Nezabudli sa zastaviť pri Corgoňovi, ktorý plní tajné želania... :-)

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Nitra pre deti Veľkosť: 3.55 MB Formát: pdf Dátum: 26.1.2021

Video