Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kým nastane ticho

SÚBOR
Kým nastane ticho

edukatívna hra DAB Nitra

Divadlo Andreja Bagara v Nitre prichádza s novou edu-hrou, ktorá sa na slovenské pomery len tak ľahko nevidí. Inscenácia Kým nastane ticho vychádza z ťažby dreva a následných protestov v Tichej a Kôprovej doline v roku 2007, ktorým predchádzala ničivá veterná kalamita vo Vysokých Tatrách v roku 2004.

Upozorňuje však aj na súčasnú situáciu – a to rozsiahlu ťažbu dreva a jej následky na viacerých územiach Slovenska. Dôsledky týchto udalostí a aktivít, ako aj potrebu ochrany lesov vysvetľuje mladým divákom formou inštalácií a fyzikálnych pokusov.

Edu-hra prezradí deťom, ich rodičom a učiteľom aj to, aké sú funkcie lesa, prečo je v lese dôležité mŕtve drevo, čo je to holorub, biodiverzita alebo wood wibe web. Alebo že aj na Slovensku máme prales či ako ubrániť stromy pred lykožrútom.

Cituje aj konkrétne vyjadrenia z rozhovorov a videí ochranára, aktivistu a filmára Erika Baláža, využíva fyzikálno-chemické pokusy inšpirované aktivitami katedier fyziky a ekológie Fakulty prírodných vied UKF v Nitre, ako aj vedeckých múzeí na Slovensku a v Čechách. Formou protest songu mladej generácie rozvíja posolstvo celoeurópskych protestov mládeže proti nečinnosti v boji proti klimatickým zmenám, ktoré iniciovala šestnásťročná švédka Greta Thunberg. V inscenácii môžete vidieť hrať hercov ako Nikolett Dékány, Andrej Remeník či Tomáš Stopa.

 

Viac informácii a fotografie k inscenácii na https://www.dab.sk/inscenace/215-kym-nastane-ticho

Trailer k inscenácii: https://www.youtube.com/watch?v=Nc9qrD2Kv84


Recenzie:
https://mloki.sk/poplach-invazia-cloveka-do-korenoveho-systemu-zapojte-huby/

https://www.monitoringdivadiel.sk/recenzie/recenzia/v-hlavnej-ulohe-stromy/

 

 

Hra_Eko_Hrdinovia_DAB_Nitra

Vedomostná spoločenská hra Ekohrdinovia
VEDOMOSTNÁ SPOLOČENSKÁ HRA, V KTOREJ SVOJIMI POZNATKAMI MÔŽEŠ ZACHRÁNIŤ NAJSTARŠÍ STROM V TATRÁCH.
Ekohrdina ju ochráni len vďaka svojim vedomostiam o lese, preto je úlohou každého hráča dozvedieť sa čo najviac o lese, stromoch, lesných živočíchoch a ochrane životného prostredia, správne odpovedať na otázky a stať sa ekohrdinom. Otázky nie sú jednoduché, ale po naštudovaní lexikónu ekohrdinu, ktorý je súčasťou bulletinu sa to dá hravo zvládnuť!

Zakúpiť sa dá cez e-shop - Bulletin Kým nastane ticho a spoločenská hra Ekohrdinovia (dab.sk)

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
DAB_Kým nastane ticho_bulletin Veľkosť: 6.65 MB Formát: pdf Dátum: 17.7.2021
DAB Kým nastane ticho - ponukový list Veľkosť: 487.4 kB Formát: pdf Dátum: 17.7.2021
Hra DAB Nitra Ekohrdinovia Veľkosť: 3.76 MB Formát: pdf Dátum: 17.7.2021