Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Podcasty Udržateľná Nitra

Turistické informačné centrum Nitra vytvorilo značku Udržateľná Nitra, ktorá podporuje zodpovedný a ohľaduplný prístup k životnému prostrediu a okoliu, týka sa udržateľnosti pamiatok, prevádzok, podujatí, aktivít a odráža sa  v celkovom prístupe, životnom štýle, spája a prezentuje poskytovateľov služieb v rámci cirkulárnej ekonomiky. Cieľom ďalšej série podcastov je predstaviť a podporiť spolupracujúce subjekty v rámci Udržateľnej Nitry.

  • 1. podcast
    Domof Creativity
    https://lnk.sk/qhj3
    Záznam z 23. novembra 2022.
    DOMOF creativity je umelecky a technicky vybavený ateliérový priestor pre umelcov, remeselníkov, kreatívcov, učiteľov umení a remesiel, ktorého filozofiou je udržateľnosť, ekologickosť, citlivé využívanie a znovupoužívanie materiálov a zdrojov. Viac zaujímavostí o tomto jedinečnom koncepte sa dozviete v rozhovore moderátora Rada Pavelku s Michalom Šimovičom, zakladateľom projektu.

  • 2. podcast 
    Antikvariát Zrkadlo
    https://lnk.sk/awor
    Záznam z 23. novembra 2022.
    Útulný antikvariát Zrkadlo sa nachádza v centre mesta, na Farskej ulici 32. V podcaste sa moderátor Rado Pavelka rozpráva s  Hankou Árendášovou a Radkou Sýkorovou, majiteľkami Antikvariátu Zrkadlo o čare kníh a zaujímavých knižných úlovkoch, filozofii udržateľnosti v živote a pripravovaných aktivitách.  S TIC Nitra spolupracovali pri podujatí Udržateľná Nitra v Botanickej záhrade 2022, kde sa uskutočnil swap oblečenia, kníh a knižného antikvariátu.

  • 3. podcast
    Komunitná záhrada
    https://lnk.sk/nozb
    Záznam z 2. decembra 2022.
    Komunitná záhrada spája rôznych ľudí, rôzneho veku, ktorí sa starajú o svoje políčka či vyvýšené záhony. Tak sa vytvára možnosť učiť sa od starších, ale i mladší inšpirujú rôznymi novinkami starších záhradkárov. Záhrada prepája zdravé pestovanie so zážitkom a s edukáciou. Cieľom záhrady je spájať ľudí a predísť anonymite a nedôvere medzi ľuďmi. Záhrada KOZA je verejnosti prístupná, aby mohla inšpirovať k tvorbe zelených a jedlých plôch viac ľudí na všetkých možnoých miestach.

  • 4. podcast
    Špajza
    https://lnk.sk/oiw2
    Záznam z 2. decembra 2022.
    Otvoriť bezobalový obchod v Nitre napadol Zuzke v roku 2018. Na začiatku to bola len myšlienka jednoduchosti, ktorá má priniesť bohatší život. Vo svojej práci vidí naplnenie, zmysel, radosť, lásku. Jednoduché, priemyselne nespracované potraviny považujú za zdravé, výživovo hodnotné a plné zaujímavých chutí. Konkrétnou inšpiráciou jej boli vlašské orechy, mak a jabĺčko (súčasť loga Špajza), keďže si myslí, že v prvom rade by sme mali konzumovať naše slovenské, lokálne potraviny. Je zástankyňou uvedomelého nakupovania, to čo skutočne potrebuje a množstvo, ktoré skutočne potrebuje a snahou žiť v súlade s našou Zemou.

 

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Antikvariát Zrkadlo
Veľkosť: 30.8 MB Formát: mp3 Dátum: 22.11.2022
Domof_kreativity
Veľkosť: 32.2 MB Formát: mp3 Dátum: 22.11.2022
Špajza
Veľkosť: 38 MB Formát: mp3 Dátum: 2.12.2022
Komunitná záhrada
Veľkosť: 36 MB Formát: mp3 Dátum: 2.12.2022