Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kniha vzorne reprezentovala Nitru

GALÉRIA
Kniha vzorne reprezentovala Nitru

14. 5. 2017

Na medzinárodnom knižnom veľtrhu Svět knihy, ktorý sa konal od 11. do 14. mája 2017 v Prahe,  bola vystavená  aj publikácia o meste pod Zoborom. Kniha Vladimír Bárta a kolektív: Nitra – Ako si ťa pamätáme. Stala sa súčasťou reprezentačného stánku Slovenskej republiky, konkrétnejšie výstavnej kolekcii, kde slovenskí knižní vydavatelia prezentovali svoje najlepšie diela vydané v minulom roku. A v tejto elitnej rodine sa ocitla aj obrazovo-textová kniha, ktorú poniektorí občania mesta pod Zoborom  považujú za nitriansky bestseller, lebo krátko po vydani bol  jej prvý náklad vypredaný a publikáciu muselo vydavateľstvo AB ART press dotlačiť.

Táto pekná, ale predovšetkým úžitočná, kniha je zabúdajúcou pamäťou mesta. Je spoločným dielom viacerých obyvateľov nášho mesta a medzi jeho autormi nechýbajú také osobnosti nitrianskeho kultúrno –spoločenského života ako sú exprimátor Vladimír Libant, diplomat Jozef  Mikloško, vynikajúci znalec nitrianskej histórie Anton Števko, riaditeľ tunajšieho múzea, Emil Vontorčík, literárny historik, Jozef Mojto, vedecký pracovník a vnuk  legendárneho starostu Nitry, Ján Horváth, pedagóg  a riaditeľ strednej odbornej školy, Ivan Mojmír Zoborský, vysokoškolský profesor a bývalý úspešný reprezentant mesta vo volejbale, fenomenálny letec Milan Frišo, Jozef Okoličáni, úspešný podnikateľ v cestovnom ruchu a ďalší spoluautori ako- Norbert Beňuška,  Peter Hupka, Jozef Húska a nakoniec Jozef Dvonč, súčasný primátor Nitry, ktorý uviedol publikáciu svojim príhovorom k občanom mesta.

Je to kniha úžasných príbehov o živote v danom meste v uplynulom storočí, najmä v jeho druhej polovici. Kniha vychádza v unikátnej edícii Ako sme tu žili, ktorú v roku 2010 založil Vladímír Bárta, bývalý rozhlasový redaktor,  fotograf  krás slovenskej  krajiny, pubilicista, autor knih literatúry faktu a obrazových publikácií o Slovensku. Bártovým pričinením teraz vznikajú aj jedinečné diela, ktoré nesú všeobecné pomenovanie ako oral history. Približujú historické udalosti ako ich mnohí z nás nepoznajú. Nie sú odpísané z archívov, ale sú človečensky prežité a autenticky a pútavo podané vyprávačmi týchto nezvyčajných príbehov.

V edícii Ako sme tu žili vznikli už obdobné publikácie o Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Zvolene, v tlači je nezvyčajne zaujímavé dielo o fabrike a sídlisku, ktoré roku 1952 začali stavať na blate a zelenej lúke ako prvé socialistické mesto na Slovensku. Názov tejto nevšednej publikácie, zo spomienok ľudí čo boli pritom, je výstižný: Žiar nad Hronom - Ako sme ťa budovali. Pripravujú sa aj ďalšie knihy rozprávajúce o  živote ľudí v Kremnici, Liptovskom Mikuláši, Spišskej Novej Vsi a možno aj v Ružomberku.

Podľa vyjadrenia  niektorých kritikov patrí kniha o Nitre medzi najhodnotnejšie diela literatúry faktu aké boli o Slovenskej republike vydané v uplynulom roku 2016. Čitatelia zaujímavých nitrianskych príbehov a udalostí sa už môžu tešiť na pokračovanie knihy plnej  pozoruhodných príbehov a vzácnych dobových fotografii starodávnej Nitry. Podľa informácii z vydavateľstva druhý diel publikácie Nitra- Ako si ťa pamätáme je už pripravený do tlače a  jeho uvedenie na verejnosť sa plánuje začiatkom júla.

(tlačová správa 16.5.2017)