Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Odhalenie pamätných kameňov

GALÉRIA SÚBOR
Odhalenie pamätných kameňov

Stolperstein "kameň na zakopnutie"

V Nitre boli odhalené pamätníky, ktoré sú poctou obetiam holokaustu.

Stolperstein, čiže "kameň na zakopnutie", pripomína zločiny nacizmu a jeho obetí. Symbolickým umiestnením do chodníka namiesto jednej z dlažobných kociek, sa stáva prirodzenou súčasťou verejných priestorov. Okoloidúci sa pohľadom na kameň symbolicky klaňajú pamiatke obete a kameň je zároveň pripomienkou hrôz druhej svetovej vojny. 

V piatok 29. apríla 2022 o 15. hodine za prítomnosti vzácnych hostí bolo odhalených ďalších päť pamätných kameňov. Dva na Wilsonovom nábreží 82 a tri na Štefánikovej triede 25.

Pamätné kamene na Wilsonovom nábreží 82 budú pripomínať príbeh Felsenburgovcov. Ferdinandovi Felsenburgovi Nitra vďačí za podobu viacerých svojich stavieb, jednou z nich je dodnes stojaci most cez rieku spájajúci Mostnú ulicu a Zobor. 

Stolperstein na Štefánikovej triede 25 bude poctou rodine Starkovcov. Pán Július Stark ako prvý na Slovensku premietol hraný hovorený film, v dnešnom Starom divadle Karola Spišáka prevádzkoval kino Tatra a vo dvore svojho vlastného domu otvoril záhradné kino.  

Prvý Stolperstein v Nitre bol osadený v roku 2017 na Kamennej ulici. Je poctou Marii Arpássy - Gerstl, ktorú v roku 1941 zavraždili v koncentračnom tábore v Osvienčime. 

Projekt Stolpersteine pripomína a ctí pamiatky obetí nacistov, ktorými boli Židia, Rómovia, odbojári, politickí protivníci aj iní. Stolperstein (z nemeckého „kameň na zakopnutie“) je pevne vsadený do chodníka pred domom zavraždeného, okoloidúcim nenásilne pripomína zločin a miestnu históriu a dotvára verejný priestor. Na kameni s mosadznou tabuľkou (10×10 cm) je uvedené meno obete, dátum narodenia a jej osud (zatknutie, deportácia či miesto zavraždenia). Pamätník vo verejnom priestore na zemi zahŕňa viacero symbolík – chodec naň natrafí každodenne pri bežnom pohybe po ulici, dáva možnosť stotožniť sa s obeťou a do budúcna varuje pred opakovaním zločinu, okoloidúci sa pohľadom na kameň na zem symbolicky klania pred obeťou. Kamene vytvoril a začal ukladať nemecký umelec Gunter Demnig z Kolína nad Rýnom v roku 1996. Dodnes bolo uložených takmer 100 000 kameňov v 25 krajinách po celej Európe – od Francúzska po Rusko a od Nórska po Grécko. Viac o projekte HOME (stolpersteine.eu)  a Antikomplex.sk – Spracujme traumy z dejín našej spoločnosti a staňme sa silnejšími.

 

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
INFOPANEL Stolperstein - príbeh rodín Felsenburg a Stark Veľkosť: 11.8 MB Formát: pdf Dátum: 18.5.2022