Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Stanislava Vargová

S.Vargová_pred_TIC

 

Cestovný ruch ma sprevádza celý môj život. Najskôr zo strany turistu – cestovateľa, prostredníctvom štúdia geografie na UKF či profesie pedagóga počas pôsobenia na školách v zahraničí. Z profesionálnej stránky som získala vzdelanie ako sprievodca/ delegát v cestovnom ruchu. Oficiálnu sprievodcovskú činnosť som začala  v roku 2018 v zahraničí. Začínala som ako sprievodkyňa fakultatívnych výletov v Turecku, potom ako delegátka a sprievodkyňa poznávacích zájazdov. Turecko, druhá krajina s najväčším počtom kresťanských pamiatok na svete, si ma úplne získalo.

Od roku 2019 som začala pracovať ako sprievodkyňa pre mesto Nitra. Toto nádherné mesto ponúka nielen množstvo historických a sakrálnych pamiatok vklinených pomedzi krásnu prírodu, ale v neposlednom rade i gurmánsky zážitok. Nitra dokáže ponúknuť zo svojich pokladov každému, deťom i seniorom, turistovi i znalcovi histórie. Tomu je prispôsobený i výklad sprievodcu našim mestom. Na najmenších čaká prehliadka mesta s Corgoníkom, pre turistov je veľkým lákadlom 7 nitrianskych pahorkov. Milovníci histórie ocenia hradný vrch s diecéznym múzeom a sakrálne pamiatky svojou veľkoleposťou zaujmú tiež mnohých.

V prípade, že máte na poznávanie Nitry málo času, odporúčam návštevu Kalvárie, jedného zo 7 pahorkov, medzi ktorými Nitra leží, podobne ako Rím. Z Kalvárie vidíte Nitru ako na dlani, k čomu vám pomôže aj ďalekohľad  umiestnený na tomto vrchu. Na Kalvárii sa okrem krížovej cesty nachádza aj Misijné múzeum so svojimi exotickými exponátmi, kostol Nanebovzatia Panny Márie s kryptou. Oddýchnuť si môžete v malom parku na úpätí Kalvárie.

Hoci minulý rok cestovnému ruchu a nám sprievodcom veľmi neprial, ušetrený čas som venovala čítaniu, naberaniu nových vedomostí a zdokonaľovaniu sa v cudzích jazykoch. No našlo sa aj zopár príležitostí na sprevádzanie.

Nezabudnuteľným bolo sprevádzanie detí v dobovom kostýme. Deti navštívili Horné mesto, hradný vrch, zahrali sa aj na Svätopluka a jeho 3 synov. Na záver im bol odmenou poklad nájdený v truhlici v Diecéznom múzeu.

Taktiež zaujímavé bolo sprevádzanie skupiny lekárov, ktorí si prišli do Nitry oddýchnuť a načerpať sily. Počas prehliadky mesta sprevádzanie doplnili o literárne úryvky súvisiace s daným miestom.

Okrem sprevádzania v rodnom jazyku, rada sprevádzam návštevníkov aj v anglickom jazyku. V pamäti mi zostala aj skupina návštevníkov z celého sveta, ktorí pracujú na Slovensku a chceli sa dozvedieť viac o meste Nitra.

Ďalšou zaujímavou skúsenosťou bolo sprevádzanie seniorov po sakrálnych pamiatkach, ktorí s nadšením počúvali každé jedno slovo. A hoci počasie nám v ten deň neprialo, odchádzali z Nitry nadšení a s prísľubom, že sa ešte určite vrátia, pretože chcú poznať viac.

Nitra je nádherné mesto s množstvom historických a prírodných krás. No určite si prídu na svoje aj gurmáni. Nitra ponúka lahodné vína, medovinu a kvalitný med ohodnotený odborníkmi aj vo svete a v neposlednom rade čokoládu vyrobenú priamo v Nitre. Takže po prechádzkach uličkami mesta dobre padne posedieť si v niektorej vinárni alebo kaviarni.

Pred sebou máme veľa nových dní, tak príďte si po ďalší ZÁŽITOK do mesta Nitra.

ZAŽI TOK mnohých informácií.

ZAŽI TO, K čomu máš vzťah a pridaj nový

ZÁŽITOK do svojej zbierky.

 

S.Vargová_dobovy_kostym_neorez  S.Vargova_3_D_pustovna

 

S._Vargova_s_detmi_pred_hradom