Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kláštorný beh 2022

GALÉRIA
Kláštorný beh 2022

Prvý ročník Kláštorného behu dopadol výborne!

Vyzbierané peniaze zo štartovného sa využijú na zachovanie ruín Zoborského kláštora.

 

Zoborský skrášľovací spolok v spolupráci s Mestom Nitra zorganizoval v nedeľu 2. októbra pilotné podujatie  „Kláštorný beh“. Na prvom ročníku súťažilo 81 dospelých a 37 detí, z toho 6 juniorov.

Bežci sa stretli pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada, kde bol štart. K dispozícii boli dve trasy, dospelí bežali po 3,5-kilometrovom okruhu, ktorý prechádzal cez les okolo kláštora. Trasu museli obehnúť dvakrát, aby absolvovali sedemkilometrovú trasu určenú pre dospelých.

Detská trasa s dĺžkou 300 a 600 metrov viedla po asfaltovej ceste pred „liečebákom“.

„Prvotná myšlienka Kláštorného behu skrsla v hlave bývalého predsedu Zoborského skrášľovacieho spolku Jána Kratochvíla. A tak sme tento nápad  konečne zrealizovali. Súťažiaci prišli nielen z Nitry, ale aj širšieho okolia. Bežci prišli aj  z Bratislavy, zo Zvolena, z Krupiny či Partizánskeho“, povedala jedna z hlavných organizátorov Kláštorného behu, kolegyňa z Turistického informačného centra Alena Pivarčiová.   

Slávnostné ocenenie bežcov sa konalo v nádhernom areáli Zoborského kláštora. Mnohí účastníci boli na tomto mieste prvýkrát. V rámci sprievodného programu bola počas podujatia k dispozícii aj naša sprievodkyňa Alena Hainová, ktorá porozprávala zaujímavosti aj historické fakty o kláštore, ale aj o činnosti Zoborského skrášľovacieho spolku.

„Práve v nedeľu nám prialo aj počasie, bol to jeden z mála slnečných dní z celého upršaného týždňa. Bežci sa s nami podelili o svoje postrehy a nápady na zlepšenie, mnohé sme si zapísali a budú podkladom pre „vychytanie múch“ a skvalitnenie budúcoročného podujatia“, dodala Alena Pivarčiová.  

„Podľa reakcií účastníkov bola trať technicky dobre pripravená a ľahko sa na nej dalo orientovať, k dispozícii boli na jednotlivých úsekoch dobrovoľníci“, doplnil Róbert Šiška z Odboru školstva, mládeže a športu.   

Absolútnymi víťazmi behu na 7 km sa stali Ľuboš Jombík z Krupiny a Romana Komárňanská z Bratislavy, ktorí si odniesli putovný pohár sv. Hypolita.  Každý účastník si odniesol účastnícku medailu a suvenír.

Hlavným cieľom podujatia bolo spojiť aktívne trávenie voľného času v prírode s priblížením histórie starobylého Zoborského kláštora. Na podporu aktivít Zoborského skrášľovacieho spolku a zachovanie ruín  Zoborského kláštora  sa štartovným vyzbieralo 739 eur.