Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Návšteva bývalého kamaldulského kláštora Oroszlány - Majk

GALÉRIA
Návšteva bývalého kamaldulského kláštora Oroszlány - Majk

19. 2. 2019

Dňa 19. februára 2019 sme navštívili spolu so zástupcami Krajského pamiatkového úradu v Nitre bývalý kamaldulský kláštor, neďaleko dedinky Oroszlány v Maďarsku.

V súčasnosti na tomto mieste prebiehajú rozsiahle rekonštrukčné práce okolia komplexu, vnútorné priestory sú krásne opravené. V interiéri komplexu dnes môžeme vidieť čiastočne pôvodné zariadenie vtedajšieho areálu, izby, kaplnku, jedáleň, hospodárske časti, lekáreň, ale aj stajne, keďže areál neskôr slúžil aj ako sídlo šľachtického rodu Esterházyovcov.

V tomto komplexe sú dodnes zachované jednotlivé emeritky a vstupný komplex. Z bývalého kostola dnes stojí už len veža. Úprava okolia znamená aj obnovenie pôvodnej záhradnej časti., ktorá kedysi slúžila mníchom.

Dnes je komplex pod ochranou pamiatkovej starostlivosti Maďarskej republiky, slúži ako múzeum, usporadúvajú sa tu semináre, konferencie a do budúcna sú plánované aj ubytovacie služby. Viac informácií na www.majkikolostor.hu.

Obdobne vyzeral aj prvý kláštor na Slovensku – Zoborský kláštor u nás v Nitre . Dnes je väčšia časť z neho prekrytá ďalšou výstavbou a terénom.