Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pyramída

PYRAMÍDA ( 553,8 m n.m.)
Azda najpopulárnejší vrch nad Nitrou, často omylom považovaný za Zobor, ktorý je od Pyramídy oddelený Sedlom pod Zoborom.

Názov vrchu súvisí so zvyškom jedného zo siedmych miléniových pomníkov postavených z príležitosti tisíceho výročia založenia uhorského štátu v roku 1896. V rokoch 1970 - 1993 premávala na Pyramídu sedačková lanovka, v roku 1993 tu postavili modernú telekomunikačnú vežu.

Tesne pod vrcholom sú cvičné horolezecké terény so stenami vysokými 15 m a s priliehavým pomenovaním. Skalné útvary sú zložené z tvrdých kremencov z obdobia druhohôr, rozsiahle sutiny a skalné more južne od vrcholu svedčia o intenzívnom mrazovom zvetrávaní.

Z  Pyramídy je nádherný výhľad na Nitru s okolím. Za dobrého počasia je možné rozoznať Malé Karpaty s bratislavským Kamzíkom, Pohronský Inovec,  Štiavnické vrchy so Sitnom, Vtáčnik, maďarské pohorie Börzsöny a dokonca aj vrcholy rakúskych Álp v oblasti Schneebergu ( 2076 m n. m.), čo je vzdušnou čiarou vyše 200 km. 

Na vrchol vedie modrá turistická značka od Penziónu Artin, ktorá smeruje k Liečebnému ústavu Zobor, trasa je v každom ročnom období veľmi frekventovaná. Východiskový bod Náučného chodníka Hradisko Zobor, zastávka  Náučného chodníka Zoborské vrchy číslo 9, v letnej sezóne bufet a upravené miesto na oddych. Lesná prístupová cesta, so značne nekvalitným povrchom, vedúca z Kláštornej ulice je pre verejnú dopravu uzavretá.

 

Od 6. októbra 2018 je na Pyramíde prístupný Domček.
Domček je v správe Stráže prírody Ponitrie. Je určený na prenocovanie dvoch osôb v rámci zážitkového pobytu v prírode. Príspevok je dobrovoľný. V prípade záujmu o ubytovanie treba napísať e-mail: strazcaprirody@strazcaprirody.sk
Dobrovoľné príspevky budú použité na réžiu zariadenia, jeho opravy a údržbu.

Na Pyramíde je možnosť opekania. Je to legálne ohnisko, ktoré je označené tabuľou s usmernením ako ohnisko používať.
Druhým legálnym ohniskom v lokalite Zoborských vrchov je ohnisko v lokalite Malá Skalka.