Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Podcasty Udržateľná Nitra

Podcasty Udržateľná Nitra

Turistické informačné centrum Nitra vytvorilo značku Udržateľná Nitra, v rámci ktorej sa nahrali podcasty s lokálnymi aktérmi udržateľného životného štýlu.

Značka Udržateľná Nitra podporuje zodpovedný a ohľaduplný prístup k životnému prostrediu a okoliu, týka sa udržateľnosti pamiatok, prevádzok, podujatí, aktivít a odráža sa  v celkovom prístupe, životnom štýle, spája a prezentuje poskytovateľov služieb v rámci cirkulárnej ekonomikyCieľom ďalšej série podcastov je predstaviť a podporiť spolupracujúce subjekty v rámci Udržateľnej Nitry.

  • 1. podcast
    Domof Creativity
    anchor
    Spotify
    DOMOF creativity je umelecky a technicky vybavený ateliérový priestor pre umelcov, remeselníkov, kreatívcov, učiteľov umení a remesiel, ktorého filozofiou je udržateľnosť, ekologickosť, citlivé využívanie a znovupoužívanie materiálov a zdrojov. Viac zaujímavostí o tomto jedinečnom koncepte sa dozviete v rozhovore moderátora Rada Pavelku s Michalom Šimovičom, zakladateľom projektu.

  • 2. podcast 
    Antikvariát Zrkadlo
    anchor
    Spotify
    Útulný antikvariát Zrkadlo sa nachádza v centre mesta, na Farskej ulici 32. V podcaste sa moderátor Rado Pavelka rozpráva s  Hankou Árendášovou a Radkou Sýkorovou, majiteľkami Antikvariátu Zrkadlo o čare kníh a zaujímavých knižných úlovkoch, filozofii udržateľnosti v živote a pripravovaných aktivitách.  S TIC Nitra spolupracovali pri podujatí Udržateľná Nitra v Botanickej záhrade 2022, kde sa uskutočnil swap oblečenia, kníh a knižného antikvariátu.

  • 3. podcast
    Komunitná záhrada
    anchor
    Spotify
    Komunitná záhrada v Hideparku funguje 3 roky. Spája viac ako 70 záhradkárov, ktorí sa starajú o 38 políčok a 3 občianske združenia, ktoré sa snažia cez rôzne grantové programy skvalitniť priestor a chod záhrady a obohatiť ho o rôzne komunitné, tvorivé a vzdelávacie aktivity.

  • 4. podcast
    Špajza
    anchor
    Spotify
    Otvoriť bezobalový obchod v Nitre napadol Zuzke v roku 2018. Na začiatku to bola len myšlienka jednoduchosti, ktorá má priniesť bohatší život. Vo svojej práci vidí naplnenie, zmysel, radosť, lásku. Jednoduché, priemyselne nespracované potraviny považujú za zdravé, výživovo hodnotné a plné zaujímavých chutí. Konkrétnou inšpiráciou jej boli vlašské orechy, mak a jabĺčko (súčasť loga Špajza), keďže si myslí, že v prvom rade by sme mali konzumovať naše slovenské, lokálne potraviny. Je zástankyňou uvedomelého nakupovania, to čo skutočne potrebuje a množstvo, ktoré skutočne potrebuje a snahou žiť v súlade s našou Zemou.