Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Oslávili sme Svetový deň cestovného ruchu

GALÉRIA
Oslávili sme Svetový deň cestovného ruchu

25.-27.9.2017

Počas soboty a nedele 23. a 24. septembra 2017 žila Nitra oslavami Svetového dňa cestovného ruchu. Napriek nepriaznivému počasiu si milovníci histórie nenechali ujsť prehliadku Zoborského kláštora ani Martinského vrchu.

Primátor mesta Nitry Jozef Dvonč sa v sprievode predsedu Nitrianskeho skrášľovacieho spolku Jána Kratochvíla a vedúcej útvaru propagácie a cestovného ruchu Mestského úradu v Nitre Mariany Záturovej prešiel po celom areáli a zaujímal sa o postup rekonštrukčných prác na tejto vzácnej historickej pamiatke z 9. storočia.

Ľudia si tu mohli prehliadnuť ruiny areálu Zoborského kláštora so sprievodcom pátrom Filipom a po zotmení absolvovať netradičnú nočnú prehliadku. Pre menších návštevníkov boli pripravené tvorivé dielne. Súčasťou sprievodného programu počas víkendu bolo sprístupnenie prvej etapy zážitkovej expozície, ale aj bezplatná jazda konským povozom.  Na Martinskom vrchu návštevníci videli historickú výstroj, výzbroj a vojenskú techniku, ktoré tu vystavovali členovia Klubov vojenskej histórie z Nitry a Kolíňan. Komu sa nelenilo a aj napriek dažďu sa vybral na Martinský vrch, videl atraktívne ukážky historických bojov počas II. svetovej vojny a dynamické ukážky z výcviku československej armády, prípadne  sa zúčastnil    zážitkovej prehliadky so sprievodcom.

Počas Svetového dňa cestovného ruchu sa v areáli bývalých vojenských kasární na Martinskom vrchu sa predstavili aj kluby vojenskej histórie z Nitry a Kolíňan, ktoré predviedli ukážky historických bojov z 2. svetovej vojny ako aj dynamické ukážky z výcviku československej armády.  Vo vojenských stanoch si mohli návštevníci prezrieť aj rôzne typy dobovej techniky, dobovú výstroj, expanzné dobové zbrane ako ja viaceré typy dobových automobilov, motoriek a zbraní.

V Archeoparku  zas mohli návštevníci vidieť objekty slovanských obydlí, ukážku pečenia v dobovej peci, vypaľovanie keramiky a vošli aj do sprístupneného depozitára Archeologického ústavu SAV. Na Martinský vrch ako aj k Zoborskému kláštoru sa v týchto dňoch mohli bezplatne odviesť retrobusom z autobusovej zástavky na Palárikovej ulici. Od pondelka do stredy (25.-27.9.2017) boli pre záujemcov pripravené bezplatné prehliadky. - Pechádzka dejinami umenia, technickými pamiatkami alebo prehliadku „Nitrianska secesia“. Streda 27. september  so zaujímavými cestovateľskými prednáškami bola určená pre študentov stredných a vysokých škôl, ale aj všetkým priaznivcom cestovania z radov širokej verejnosti. Zároveň sa v obchodnom dome Centro Nitra konala výstava „Reč nitrianskych pamiatok“ o Martinskom vrchu a Zoborskom kláštore.                                      

Text a foto: (SY)