Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zdieľané bicykle a solárne lavičky

Zdieľané bicykle a solárne lavičky

28.7.2017

Vedľa stojanov so zdieľanými bicyklami sú od minulého utorka 25. júla nainštalované solárne lavičky Steora. Napájané sú výlučne zo solárnej energie a fungujú nezávisle od počasia. Ich súčasťou sú 2 USB konektory pre nabíjanie zariadení a taktiež bezdrôtové nabíjanie na okraji lavičky. Lavičky sú osvetlené a pri nabíjaní sa farba svetla zmení na fialovú. Dobrou správou je prítomnosť Wi-Fi, ktorá je bez hesla a zadarmo. Internet je 4G. Steora má vstavané senzory, ktoré zbierajú rôzne druhy informácií, vrátané atmosférických podmienok, počtu užívateľov a funkčnosti komponentov. Lavičky sú na 6 miestach. Sieť má názov Steora.

Projekt zdieľaných bicyklov v Nitre (bike sharing) odštartoval 28. júla 2017. 

www.arriva.bike
Bicykle bude možné prenajať za 0.50 €/h, s tým, že táto hodinová sadzba je počas prvých štyroch hodín prenájmu. Ak si bicykel požičiate na viac ako štyri hodiny, zaplatíte za 24 hodín maximálne 3 €.

Dostupné je aj predplatné za 25 € na 12 mesiacov. Čo sa týka registrácie, stačí sa zaevidovať a zaplatiť platobnou kartou stránke arriva.bike resp. cez aplikáciu arriva bike, ktorá bude pre smartfóny dostupná na Google Play a tiež v Apple Store.

Pripájame aj presné stanovištia bicyklov, ktoré budú v týchto lokalitách -  autobusová stanica – v zmodernizovanej časti stanice, Svätoplukovo námestie – v blízkosti pošty, Tr. Andreja Hlinku - Centro Nitra – zo strany, kde sa nachádza cyklistický chodník, Župné námestie – vedľa verejných toaliet, SPÚ ŠD Mladosť – vedľa parkoviska pred internátom, Mestský park na Sihoti – vedľa hokejovej arény a vedľaparkoviska na Chrenovskom moste. 

„Zdieľané bicykle budú môcť využívať všetci Nitrania, študenti univerzít ako aj návštevníci Nitry. Na bicykloch je palubné GPS a odstránenie palubného počítača je veľmi komplikované. Konštrukcia bicykla je pevná, bicykle sú ukotvené v stojanoch v špeciálnej stanici s automatickým uzamykaním. “ doplnil v stanovisku dopravca Arriva Nitra.

Bicykle a stojany sú vyrobené tak, aby odolali aj nepriaznivým poveternostným podmienkam a aj preto bude v rámci vhodných klimatických podmienok projekt realizovaný do 30.novembra 2017. 
V roku 2018 bude opäť spustený 1.marca 2018.