Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Predstavujeme našich sprievodcov

Predstavujeme našich sprievodcov

Stanislava Vargová

Cestovný ruch ma sprevádza celý môj život. Najskôr zo strany turistu – cestovateľa, prostredníctvom štúdia geografie na UKF či profesie pedagóga počas pôsobenia na školách v zahraničí. Z profesionálnej stránky som získala vzdelanie ako sprievodca/ delegát v cestovnom ruchu. Oficiálnu sprievodcovskú činnosť som začala  v roku 2018 v zahraničí. Začínala som ako sprievodkyňa fakultatívnych výletov v Turecku, potom ako delegátka a sprievodkyňa poznávacích zájazdov. Turecko, druhá krajina s najväčším počtom kresťanských pamiatok na svete, si ma úplne získalo.

Od roku 2019 som začala pracovať ako sprievodkyňa pre mesto Nitra. Toto nádherné mesto ponúka nielen množstvo historických a sakrálnych pamiatok vklinených pomedzi krásnu prírodu, ale v neposlednom rade i gurmánsky zážitok. Nitra dokáže ponúknuť zo svojich pokladov každému, deťom i seniorom, turistovi i znalcovi histórie. Tomu je prispôsobený i výklad sprievodcu našim mestom. Na najmenších čaká prehliadka mesta s Corgoníkom, pre turistov je veľkým lákadlom 7 nitrianskych pahorkov. Milovníci histórie ocenia hradný vrch s diecéznym múzeom a sakrálne pamiatky svojou veľkoleposťou zaujmú tiež mnohých.

V prípade, že máte na poznávanie Nitry málo času, odporúčam návštevu Kalvárie, jedného zo 7 pahorkov, medzi ktorými Nitra leží, podobne ako Rím. Z Kalvárie vidíte Nitru ako na dlani, k čomu vám pomôže aj ďalekohľad  umiestnený na tomto vrchu. Na Kalvárii sa okrem krížovej cesty nachádza aj Misijné múzeum so svojimi exotickými exponátmi, kostol Nanebovzatia Panny Márie s kryptou. Oddýchnuť si môžete v malom parku na úpätí Kalvárie.

Hoci minulý rok cestovnému ruchu a nám sprievodcom veľmi neprial, ušetrený čas som venovala čítaniu, naberaniu nových vedomostí a zdokonaľovaniu sa v cudzích jazykoch. No našlo sa aj zopár príležitostí na sprevádzanie.

Nezabudnuteľným bolo sprevádzanie detí v dobovom kostýme. Deti navštívili Horné mesto, hradný vrch, zahrali sa aj na Svätopluka a jeho 3 synov. Na záver im bol odmenou poklad nájdený v truhlici v Diecéznom múzeu.

Taktiež zaujímavé bolo sprevádzanie skupiny lekárov, ktorí si prišli do Nitry oddýchnuť a načerpať sily. Počas prehliadky mesta sprevádzanie doplnili o literárne úryvky súvisiace s daným miestom.

Okrem sprevádzania v rodnom jazyku, rada sprevádzam návštevníkov aj v anglickom jazyku. V pamäti mi zostala aj skupina návštevníkov z celého sveta, ktorí pracujú na Slovensku a chceli sa dozvedieť viac o meste Nitra.

Ďalšou zaujímavou skúsenosťou bolo sprevádzanie seniorov po sakrálnych pamiatkach, ktorí s nadšením počúvali každé jedno slovo. A hoci počasie nám v ten deň neprialo, odchádzali z Nitry nadšení a s prísľubom, že sa ešte určite vrátia, pretože chcú poznať viac.

Nitra je nádherné mesto s množstvom historických a prírodných krás. No určite si prídu na svoje aj gurmáni. Nitra ponúka lahodné vína, medovinu a kvalitný med ohodnotený odborníkmi aj vo svete a v neposlednom rade čokoládu vyrobenú priamo v Nitre. Takže po prechádzkach uličkami mesta dobre padne posedieť si v niektorej vinárni alebo kaviarni.

Pred sebou máme veľa nových dní, tak príďte si po ďalší ZÁŽITOK do mesta Nitra.

ZAŽI TOK mnohých informácií.

ZAŽI TO, K čomu máš vzťah a pridaj nový

ZÁŽITOK do svojej zbierky.

 

S.Vargova_3_D_pustovna

     S._Vargova_s_detmi_pred_hradom