Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Eva Andrášiková

Volám sa  Eva Andrášiková a som aktívna dôchodkyňa. Bola som učiteľkou slovenského a anglického jazyka. S cestovným ruchom som začala vo svojej mladosti - bola som sprievodkyňou CKM niekoľko rokov a strávila som veľa času najmä v Prahe. Je to nádherné mesto a nás Slovákov tam bolo hodne. V čase komunizmu sme mali na programe  aj návštevy kostolov. Mávali sme raz do roka stretnutia a metodickú prípravu - napr. rôzne hry, ktoré sme mohli s účastníkmi absolvovať.  V strednom veku som prestala sprevádzať.  Až ako dôchodkyňa som sa rozhodla k môjmu koníčku vrátiť. Absolvovala som kurz s vyučujúcimi na škole cestovného ruchu v Banskej Bystrici. Bolo to veľmi obohacujúce, hoci náročné. Následne som zašla do Nitrianskeho info centra a ponúkla som sa im na spoluprácu, ktorá trvá doteraz. Je to príjemné obohatenie duchovné aj fyzické . Stále sa snažím poznávať niečo nové a tiež nových ľudí.  
Mne sa zdá zaujímavých mnoho miest, ktoré sa dajú ukázať prichádzajúcim ľudom. Ale rada prezentujem turistom Hrad a Diecézne múzeum, ktoré ponúka vlastne celý prierez našimi dejinami. Domnievam sa, že práve tu možno prezentovať najviac kultúru  a duchovný život na tomto území. Z artefaktov sa dá spoznať, že niektorí ľudia aj v minulosti nemysleli len na seba, ale snažili sa uchovať a šíriť dôležité dokumenty a predmety. Niektorí predstavitelia vzdialených dôb boli veľmi vzdelaní a snažili sa uchovať a šíriť poznanie aj v dobách, keď  my sme si mysleli, že na tomto území nič nebolo.   
Mám dojem, že o históriu sa zaujíma stále viac ľudí a ak im ja budem môcť v tomto smere niečo prezentovať, budem len rada.