Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Delegácia Nitry na Slovenských národných slávnostiach v Báčskom Petrovci

GALÉRIA
Delegácia Nitry na Slovenských národných slávnostiach v Báčskom Petrovci

5. a 6. 8. 2017

V dňoch 5. a 6. augusta 2017 sa v partnerskom mestečku Báčsky Petrovec v Srbskej republike uskutočnil 56. ročník Slovenských národných slávností. Ide o najväčšie kultúrnospoločenské podujatie Slovákov žijúcich na Dolnej zemi. Na slávnosti bola pozvaná i oficiálna delegácia mesta Nitry, reprezentovaná mestskými poslancami Milošom Dovičovičom a Pavlom Vargom. Delegáciu Nitry spolu s ďalšími predstaviteľmi delegácií partnerských miest prijal vo veľkej sieni Zhromaždenia obce Báčsky Petrovec predseda obce Srdan Simič, zástupca predsedu obce Ján Brna a predseda Zhromaždenia obce Ján Šuľan ako aj ďalší významní predstavitelia B. Petrovca. V rámci projektu Európa pre občanov reprezentovali Mesto Nitra poslankyne Janka Buršáková a Dominika Tekeliová, poslanci Miroslav Gut a Peter Košťál a pracovníci Mestského úradu a Nitrianskej organizácie cestovného ruchu. Naše mesto v rámci kultúrneho programu reprezentoval folklórny súbor Tradícia z Nitry – Dražoviec, ktorý pod vedením Miroslavy Zaujcovej predviedol pásmo žatevných prác a dožinkových zvykov, čardáše a piesne z Dražoviec. Vystupovali v najväčšej horúčave 43 - 45 stupňov Celzia. Na slávnostiach účinkoval aj Miešaný spevácky Zbor Lipka. Súčasťou slávností bol bohatý kultúrno-spoločenský program v evanjelickom kostole, vystúpenia folklórnych súborov a Jarmok umenia s bohatou ponukou miestnych kulinárskych špecialít, kde malo svoj stánok aj mesto Nitra s prezentáciou pamätihodností Nitry, prírodných krás a ochutnávkou regionálnych špecialít. Súčasne sa v rámci projektu realizovala panelová diskusia a prezentácia projektov EÚ jednotlivých partnerských miest na tému „Udržateľnosť zjednotenia“. Partnermi projektu boli mestá Martin, Stará Ľubovňa, Ružomberok, chorvátsky Vukovar a, samozrejme Nitra. Zástupcovia každého z miest prezentovali projekty realizované z prostriedkov EÚ. Za mesto Nitru vystúpil Štefan Lančarič, manažér SO pre IROP. Predstavil projekty mesta Nitry podporené zo zdrojov EÚ s dôrazom na ich udržateľnosť. 

(na úvodnej fotografii Mestskí poslanci Miloš Dovičovič, Pavel Varga krajská vojvodinská poslankyňa Tatiana Vujačičová).

Fotky vo fotogalérii:
1. Prezentácia zástupcu projektového tímu Mesta Nitry Štefana Lančariča (v strede) v rámci projektu Európa pre občanov s účasťou poslancov MsZ v Janky Buršákovej , Dominiky Tekeliovej a Miroslava Guta.

2. Na slávnostiach v Báčskom Petrovci sa predstavila aj folklórna skupina Tradícia Dražovce.

3. Mestskí poslanci Miloš Dovičovič, Pavel Varga krajská vojvodinská poslankyňa Tatiana Vujačičová.