Kontaktné info
Mapa Nitry
Fotogaléria
E-pohľadnica

Pošli svojmu priateľovi elektronickú pohľadnicu z mesta Nitra.

Poslať pohľadnicu
TIK na Facebooku
Nitra virtuálne

Backi Petrovac

images/30-03-2015_01-50-14_crop.jpg

Kapcsolattartó:

Srdac Simic
A Backi Petrovac-i közösség elnöke
Vajdasági Autonóm Tartomány
Kollárova 6
214 70 Backi Petrovac
Szerbia
 

Tel.. +381-21-780 247
Tel.. +381-21-780 378
Fax: + 381-21-780 571

www.backipetrovac.rs


Backi Petrovac, Szerbia
Koordináták: 45 ° 22 'N, 19 ° 36' E
Terület: 158 km2
Népesség: 14 681 (2002)
Népsűrűség 93 / km2
 A szerződés aláírásának időpontja: 15 10. 1998

Általános információk:
Információk Szerbiáról
Államforma: köztársaság
Terület: 77 474 km2
Népesség: 10159046
Főváros: Belgrád
Hivatalos nyelv: szerb

A Szerb Köztársaság Délkelet-Európában a Balkán-félszigeten található. Ez a tengerparttal nem rendelkező ország szomszédos Magyarországgal, Romániával, Bulgáriával, Macedóniával, Albániával, Montenegróval, Bosznia-Hercegovinával és Horvátországgal. Szerbiát hegyvidéki terület alkotja, amely átalakul a Duna menti síkságba. Hatalmas karsztos területek találhatók itt, barlangokkal és földalatti folyamokkal. Az egykori Jugoszlávia területe eredetileg a római és a bizánci birodalom része volt, ahová a 6. században elkezdtek behatolni a szláv törzsek. 1945 után a terület felett a kommunisták vették át az irányítást, akik visszaállították a háború előtti Jugoszláviát, formális szövetségi alapon. Joszif  B. Tito halála után a központi hatalom meggyengült és a fejlettebb köztársaságokban erőteljesebben lépett fel az igény az autonómia iránt. 1991-ben Jugoszlávia szétesett, és ahogy az egyes szövetségi köztársaságok fokozatosan kikiáltották függetlenségüket, úgy ki is léptek a szövetségből. A föderáció iránt csak Szerbia és Montenegró mutatott érdeklődést, mely országok vezetői megalapították az úgynevezett Új Jugoszláviát. Ez azonban nem ért el nemzetközi elismerést. A háború a 20. század végén nagy népességmigrációt okozott és az ország életszínvonalát is negatívan befolyásolta.

 

Információk Backi Petrovac városról

Terület: 158 km2
Népesség: 16,900

A település, Backi Petrovac a Szerb Köztársaságban, Bácska déli részén található Novi Sadot, Vrbast és Backa Palankát összekötő termékeny területen. Területét a Duna-Tisza összefonódó csatornahálózata szeli át, amely egész kiterjedésén hajózható. A községet jelenleg négy település alkotja, ezek Backi Petrovac, amely egy városi jellegű település, Kulpin, Hložany és Maglic, amely pannon típusjelleget hordozó, falu jellegű település. A területre jellemző a lakosság változatos etnikai összetétele, itt több mint 70%-a szlovák nemzetiségű.

Történelem
Backi Petrovac története a középkorba nyúlik vissza, elnevezése a 13. századból származik, Petrovac, amikor a falu önálló plébániát működtetett a Szent Péternek szentelt templommal együtt. A török ​​bejegyzések ezt a nevet először 1553-ban említik, mint települést 19 házzal.
Az első szlovákok Petrovac-ra az akkori földbirtokos, Mihajlo Čarnojević kérésére jöttek 1745-ben Matej Čáni málinci közlegény vezetésével.

Kultúra és oktatás
Mivel Backi Petrovac az egyik legnagyobb szlovák település, a legmagasabb szintű szlovák oktatási intézmények központja lett az országban. Ezt bizonyítja a Szlovák Gimnázium, amelyet 1919-ben alapítottak, amely nagy jelentőséggel bír szlovák nemzetiségűek számára a nemzeti identitás megőrzésének érdekében Jugoszláviában és a Tanárképző Főiskola. Ilyen célból rendszeresen megtartják a szlovák nemzeti ünnepeket. Petrovac egyúttal több kulturális, oktatási, zenei, táncos és egyéb kulturális-művészeti megnyilvánulás központja. 1845-ben kezdte meg tevékenységét a községi könyvtár, amely ma már gazdag könyvgyűjteménnyel rendelkezik, és 1866-ban mutatták be a nyilvánosság előtt az első amatőr előadást

Gazdaság
1957 óta, amióta bevezették az önkormányzati rendszert, Petrovac, mint a legnagyobb település magas szintű másodlagos és harmadlagos tevékenységekkel, vált a közösség központjává. Az elsődleges gazdasági tevékenységek közé tartozik a mezőgazdaság, amely a nagy teljesítményű növénytermesztésben, állattenyésztésben és zöldségtermesztésben rejlik. A feldolgozó és fémgyártó ipar, az építőipar, grafikai és nyomtatási tevékenységek, kereskedelmi és vendéglátó ipari szolgáltatások is képviseltetik magukat.
A mesterségeknek is megvan itt a hagyománya, így a szolgáltatások nyújtása és a kisipari gazdálkodás  jelentős hatást gyakorolnak a turizmus fejlődésére .

Idegenforgalom
Az idegenforgalmi látványosságok közé tartoznak a műemlékek, amelyek ezen terület gazdag kulturális - történelmi és néprajzi örökségéről  tanúskodnak. A Backi Petrovac-ba látogatók rálelhetnek egy házra a feudalizmus idejéből, a plébánia épületére a szlovák evangélikus templommal 1823-ból és a kender feldolgozására szolgáló eszközre, amelyek a védett kulturális emlékek közé tartoznak.

 

Kalendár podujatí