Kontaktné info
Mapa Nitry
Fotogaléria
E-pohľadnica

Pošli svojmu priateľovi elektronickú pohľadnicu z mesta Nitra.

Poslať pohľadnicu
TIK na Facebooku
Nitra virtuálne

Naperville

images/30-03-2015_01-55-27_crop.jpg

Kapcsolattartó:

Steve Chirico
a város polgármestere
City of  Naperville
400 South Eagle Street
P. O. Box 3020 Naperville ,
IL 60566-7020 USA


Tel. +1-630-420 6018
fax +1-630-420 6083

www.naperville.il.us

 
Naperville, Illinois állam, USA
Koordináták: 41 ° 44 'N, 88 ° 9 ' W
Terület: 92 km2
Népesség: 142.901 ( 2006 )
Népsűrűség: 1,554 / km2
A szerződés aláírásának időpontja: 1993. 11.17.
 
Általános információk:
Információk Illinois államról
Államforma: az USA tagállama
Terület:150 000 km2
 
Népesség: 11 750 000
Főváros: Springsfield
Hivatalos nyelv: angol
 
Illinois, mint az Amerikai Egyesült Államok 50 szövetségi államának egyike, az Egyesült Államok szívében helyezkedik el. Több mint 12 millió hektár termőföldjével a világ egyik leggazdagabb mezőgazdasági területének számít, és világviszonylatban élen jár a kukorica és szója termelés terén. Éppen Illinois az az állam, amely a modern mezőgazdaság úttörője, ugyanis itt találta fel John Deere az acél ekét és Cyrus McCormick a mechanikus aratógépet. Ha Illinois egy Amerikától független állam lenne, akkor az első14 ország közé tartozna, melyek a világ legerősebb gazdaságával rendelkeznek. Számos hatalmas amerikai cégnek ad otthont, hogy csak néhányat említsünk meg:  a Baxter, a McDonald’s, a Motorola, a United Airlines. Illinois több szakmai szervezetnek a székhelye, többek között az Amerikai Orvosok Szövetsége vagy a Rotary International központja is itt található. Továbbá fontos pénzügyi és biztosítási központ szerepét tölti be.
Ebben az államban épült ki a két nagy nemzeti vasúti csomópont, amelyek Chicagóban és St. Louis keleti részén találhatóak. Az államhoz 13 kikötői terület is tartozik és 1800 kilométernyi hajózható vízi útja révén közvetlen ki- és behajózást biztosít az Atlanti-óceánra és a Mexikói-öbölbe. Több mint 3 218 km államközi autópálya kiépítésére is sor került. Ezek az utak teszik az illinois-i vállalatok számára lehetővé a gyors szállítást és termékeik importját magas szállítási költségek kifizetése nélkül.
Illinois sorrendben a 16. amerikai elnök, Abraham Lincoln államaként is ismert. De ez a hely olyan személyiségek szülőhelye is, mint Mohammed Ali, John Belushi, Walt Disney, Ernest Hemingway vagy Ronald Reagan elnök.

 

Információk Naperville városáról
Terület: 82,88 km2
Népesség: mintegy 100 000
 
Naperville Chicagótól, Közép- és Észak Amerika ipari központjától, 45 km-re található. A Városi hivatal élén a polgármester áll és a vezetés az "Alapvető önkormányzati jogok és kötelességek" dokumentuma szerint működik, ami az Illinois állam alkotmányának és a törvényeknek megfelelően lett kidolgozva. A polgármestert a Városi tanács választja, amelynek a polgármester és a nép által választott nyolc képviselő a tagja. A Városi tanács alkotja a város vezetőségét, amely megoldásokat javasol, jóváhagyja a költségvetést és az összes kiadást.

Történelem
A város gazdag történelmi múlttal rendelkezik. A termékeny földet az őslakosok lakták, az első betelepülők között találjuk Jacques Marquette atyát, és a francia felfedezőt, Louis Joliet-et. A következő időszakban özönleni kezdtek az új letelepülni vágyók, akik közül a leghíresebb Joliet honfitársa – az üzleti érzékkel megáldott DuPage volt, aki kereskedni kezdett az indiánokkal. Az első vakmerő családok közé B. Hobsonék tartoztak, akik a " DuPage területekre " merészkedtek és telepedtek. 1831-ben kezdték kiépíteni a települést, de nagymértékű fejlődés csak Joseph Naper kapitány és családja érkezése után állt be még ugyanebben az évben.
A következő években az őslakosok és telepesek közti feszült kapcsolat a Back Hawk háborúba torkollott, amely révén a bevándorlók még több területre tettek szert és a település fejlődése tovább folytatódott. A város lett a terület közigazgatási székhelye és a vasút megépítése erős hatást gyakorolt a gazdaság növekedésére. Naperville városként 1890-ben került bejegyzésre.

Kultúra és oktatás
Naperville kapcsolatát a múlttal hagyományai megőrzése révén tartja. A Naperville Park sok esemény helyszíne, a legnépszerűbbek közé a nyár csütörtökei tartoznak, melyeken felváltva a város zenekarai adnak koncertet. A színházi előadásokat az egész év folyamán a Nyári Színházban adják elő, ezen kívül itt tevékenykedik a DuPage Szimfonikus Zenekar, kórus, a naperville-i Kamarakórus és még sok más. A legvonzóbb kultúr-társadalmi esemény a képzőművészeti piac megtekintése, amin az Egyesült Államok minden szegletéből és Kanadából vesznek részt művészek.
Továbbá itt található a Százéves strand és a Riverwalk – a park, amely a város megalapításának 150. évfordulója alkalmából épült ki és a DuPage folyó mentén húzódik végig.
A város fejlett oktatási rendszerrel rendelkezik, így a diákok válogathatnak az állami, magán- és egyházi általános és középiskolákban. Az egyetemi oktatásnak nagy fontosságot tulajdonítanak – otthont ad a North Central College-nak, a Bencés Egyetemnek, a DuPage Főiskolának, a DePaul Egyetemnek, a Robert Morris Főiskolának és a Loyola Egyetemnek. Ezek az intézmények magasan képzett szakembereket készítenek fel. 

Gazdaság
A Városi tanács és a helyi szervezetek sikeres együttműködése révén Naperville kimagasló sikert ért el a gazdasági fejlődés terén. A város a Közép-Nyugat technológiai központjaként is ismert, mert számos kutatási központ működik itt, továbbá vállalati igazgatóságok, valamint világhírű hazai és nemzetközi vállalatok székhelyei is.

Az életminőségnek és a fejlett üzleti környezetnek köszönhetően olyan kiemelkedő vállalatok, mint a Lucent Technologies, Crate and Barrell, Nalco Chemical Company, Kraft Foods, a General Motors Corporation és mások működnek itt.
 
Idegenforgalom
A szórakozás kedvelt központja a Naperville Park District, ahol a családok a legkülönfélébb módon, együtt tölthetik el szabadidejüket. Központi része a Riverwalk, amely a DuPage folyó mentén, a Százéves strand és a vízi park mellett helyezkedik el. Különösen a fiatalok gyakran töltik idejüket a YMCA-ben, ahol mindenki számára érdekes relaxációs programokat szerveznek. A város otthont ad még a DuPage Gyermek Múzeumnak, a Morton Arborétumnak, a Scitech Múzeumnak és a Cantiony kerteknek.

 

Kalendár podujatí