Kontaktné info
Mapa Nitry
Fotogaléria
E-pohľadnica

Pošli svojmu priateľovi elektronickú pohľadnicu z mesta Nitra.

Poslať pohľadnicu
TIK na Facebooku
Nitra virtuálne

Zielona Góra

images/30-03-2015_02-00-09_crop.jpg

Kapcsolattartó:

Janusz Kubicki
a város polgármestere
Urad Mieski w Zielonej Gorze
Podgorna 22
654 24 Zielona Gora
Lengyelország

 
Tel. . +48-68-456 4100
fax: +48-68-456 4155

www.zielona-gora.pl
 
Zielona Gora, Lengyelország
Koordináták: 51 ° 56 'N, 15 ° 30' E
Terület: 58,32 km2
Népesség: 118 730 ( 2004 )
Népsűrűség: 2,035 / km2
A szerződés aláírásának időpontja: 1992. 9. 18.
 
Általános információk:
Információk Lengyelországról
Államforma: köztársaság
Közigazgatási egységek: 16 tartomány
Terület: 312 685 km2
 
Népesség: 38 800 00
Főváros: Varsó
Hivatalos nyelv: lengyel
 
Az ország Közép-Európa északkeleti részén helyezkedik el. Túlnyomó részét síkságok alkotják, amelyek egy kontinentális gleccser nyomán alakultak ki. Ennek az eljegesedésnek a maradványai a számtalan tóval megtűzdelt Mazuri- és Pomerániai-tóhátság. Déli irányban a felülete fokozatosan emelkedik, aztán a Kárpátok legmagasabb csúcsai a 2000 métert is meghaladják a Magas-Tátra területén. Lengyelország gazdag ásványi nyersanyagokban, különösen a káliumsó, kén, cink, réz és a feketeszén tekintetében. A feketeszénnel működő hőerőművek villamos energiával látják el a kohászatot, amelyre a ​nehézgépipar és a vegyipar épül. Lengyelország továbbra is sikereket ér el gazdag hagyományokkal rendelkező textilipara révén, míg hajógyártása a balti kikötőkben jelenleg válságban van. 
A mezőgazdaságban, amely a lengyel alföldön terjedt el, elsősorban a növénytermesztés dominál. De az állam nem önellátó, tehát függ az élelmiszer- behozataltól. Az északi területekre jellemző az értéktelen podzol talaj és a tengeri klíma. Legelőket alakítottak itt ki, ahol a szarvasmarha állományt legeltetik, és fontos szerep jut a halászatnak is. A rétek és legelők közötti területeken a rozs és a burgonya termesztése folyik.
A turisták kedvelt úti céljai közé az ősi városok, továbbá a magas-tátrai sí- és turisztikai központok tartoznak.

 

Információk Zielona Góra városáról
Terület: 62 km2
Népesség: több mint 128 000
 
Zielona Góra a Berlin, Poznan és Wroclaw által alkotott háromszög közepén helyezkedik el. Ami a nemzetközi úti összeköttetéseit illeti, előnyös helyzetben van - összekötő utat építettek ki, amely Skandináviát Dél-Európával köti össze, ez az útvonal Szczecinen keresztül, Zielona Gorán át Prágáig halad. Emellett itt futottak össze a keletről nyugatra tartó történelmi útvonalak is. 

Történelem
Amikor II. Boleslav gróf a 13. században ez a területet elveszette, annak érdekében, hogy harcban visszaszerezze, szövetségre lépett a németekkel. Bár ezzel a lépéssel a lengyel hercegségek körében eléggé népszerűtlenné vált, viszont éppen ennek volt köszönhető, hogy ebbe a régióba is eljutottak az új technológiák és a haladás. A huszita háborúk alatt a 15. században a terület a Cseh Királyság uralma alá került, 1740-től II. Frigyes porosz király tulajdona lett, majd 1945. február 14-én a várost elfoglalták a szovjet csapatok. Ugyanazon év júliusában a városi hatóság vezetője a lengyel polgármester lett.

Zielona Góra a büszke "Borok városa" jelzőt is viseli. Az első szőlőültetvényt 1214 körül alapították és az azt követő időszakban, különösen 15. század tájékán virágzott fel a szőlészet. Négy évszázaddal később már több száz hektáros területet foglaltak el a szőlőskertek. Zielona Góra a legészakabbra fekvő terület, ahol szőlőt termesztenek. 

Kultúra és oktatás
A sokéves hagyománnyal rendelkező szőlőtermeléssel együtt megjelentek a Szüreti ünnepségek, melyek csúcspontjának a Zielona Góra-i Napok nevezetű rendezvényt tartják.
A 19. század 50-es éveiben a Városi Tanács felkérte IV. Frigyes Vilmos porosz királyt, hogy hozzon törvényt, amely meghatározza az ünnepség pontos időpontját. A király szeptember 21-ét jelölte ki és ezen a napon harangok jelzik a szüret kezdetét. Az ezzel kapcsolatos hagyományok és műalkotások megtalálhatók a Lubus régió Múzeumában.

A jelentős kulturális intézmények közé a Lubus Színház tartozik, amely széles repertoárját nemcsak más lengyel városok közönsége előtt mutatja be, hanem külföldön is. Zielona Góra-i koncertteremben évente körülbelül 1700 koncertet játszanak le, és neve ismerősen cseng Lengyelország határain túl is. 1999-ben a város a Kelet – Nyugat Zenei Központ építésébe kezdett. A kultúra iránt érdeklődők megtekinthetik a néprajzi vagy a katonai múzeumot vagy a művészeti kiállítások intézményeit. A rendezvények közül nagyon népszerű a Nemzetközi Folklór Fesztivál, a Kelet - Nyugat Nemzetközi Zenei Találkozó, rock-and-roll fesztiválok vagy jazz-találkozók. A város támogatja az oktatást, mivelhogy a régiónak magasan képzett szakemberekre van szüksége. A mérnöki főiskola 1996-ban lépett műszaki főiskola szintre és ezen kívül a fiatalok a pedagógiai főiskolán is tanulhatnak. Továbbá a magán líceumot is választhatják.  25 ezer hallgatóval 25 különböző szakmai irányú főiskolai karral Zielona Góra akadémiai központtá vált. 

Gazdaság
Zielona Góra a közigazgatási régió központjává vált a számos magán- és állami vállalatnak köszönhetően, amihez a minőségi infrastruktúra és a közlekedés összeköttetései is hozzájárultak. Az utóbbi években a város gazdasági átalakuláson ment keresztül, amely megváltoztatta ipari jellegét és több lehetőség nyílt a különféle szolgáltatások bebiztosítására. A sok embert foglalkoztató magánszférának köszönhetően, a munkanélküliségi ráta viszonylag alacsony szinten maradt meg. A városban a hazai bankok kirendeltségei, jelentős nagyvállalatok, az egész régió számára nélkülözhetetlen képzési és promóciós intézmények leltek otthonra. A legfontosabb iparágak közé a szőlészet és borászat, valamint a textilipar tartozik.
 
Idegenforgalom
A város központjában őrződtek meg azok a történelmi épületek, amelyek a környező területtel együtt egyedülálló komplexumot alkotnak. Zielona Góra szívében található a Városháza, amely klasszicista stílusban épült és barokk kupola díszíti. Létrejötte valószínűleg a 15. századra tehető. A 13. században épített Szent Jadwiga templomban fennmaradt a barokk kórus reneszánsz elemekkel és néhány barokk sírkő is. A középkorban jelentek meg város falai a Lazienna elnevezésű toronnyal egyetemben.
Az óváros egész területe a fennmaradt műemlék épületekben bővelkedik, míg a központnak a Vásárcsarnok tér a 18. és 19. századi épületeivel számít.
Nagyon népszerű a hazai turisták körében a Palmaria üvegház, ahol a pavilonban éttermet nyitottak. Zielona Góra megtartja a helyi bortermelés hagyományait, és nem csak szimbolikusan, a Park Winny tetején – hanem a mai napig megőrizték a régi házakat, ahol a szőlő feldolgozása folyt, melyek egész Lengyelországban egyediek a maguk nemében. Úgy tartják, hogy a 19. század elején 726 ilyen többnyire fából készült épület volt, melyeket a szőlő és a bor készítésére használt felszerelések tárolására használtak.

Kalendár podujatí