Kontaktné info
Mapa Nitry
Fotogaléria
E-pohľadnica

Pošli svojmu priateľovi elektronickú pohľadnicu z mesta Nitra.

Poslať pohľadnicu
TIK na Facebooku
Nitra virtuálne

A Szt. István király székesegyház

images/18-07-2013_10-37-38_crop.jpg

A Szt. István király székesegyház a város Párutca (Párovce) nevezetű részén található, amelyet1886-ban csatoltak Nyitrához (Nitra). Eredetileg a 10. századból származó előromán stílusú épület egy ritka, középkori ikonikus épületet takar a román freskók maradványaival és a régi temetővel. A következő évszázadokban számos változáson ment keresztül. A patkó alaprajzú szentélyt félkör alakú váltotta fel (12. század), és megépült a kórus. A 13. és 14. században a templom gótikus sekrestyével bővült ki. A 18. század első negyedében Mattyasovszky püspök barokk stílusban átépítette, mivel a török ​​támadások elpusztították. Kifosztása után az eredeti templomból csak a harang maradt meg.
A templom egy egyhajós épület. Belsejét egy 18. századi barokk oltár díszíti. A belső térben római diadalív, 13. századi falfestmények töredékei és román stílusú párkány jelennek meg. A templom és a környező területén végzett feltárások során a templom legrégebbi alapkövein kívül, egy 10. vagy 11. századi, valamint egy újkori temetőt is találtak. 

  
• Tudta, hogy a kutatás feltárta a templom legrégebbi alapjait?


Az eredeti templomot másnak kellett, hogy szenteljék, mert Szent Istvánt szentté csak 1083-ban avatták. Az 1301-ből származó régi iratok egy Szt. András templomot említenek, melyet Csák Máté alapított.

 

Vissza a listához

 


Fotogaléria: Kostol sv. Štefana Kráľa

Kalendár podujatí