Kontaktné info
Mapa Nitry
Fotogaléria
E-pohľadnica

Pošli svojmu priateľovi elektronickú pohľadnicu z mesta Nitra.

Poslať pohľadnicu
TIK na Facebooku
Nitra virtuálne

A Zsinagóga

images/25-07-2017_11-40-41_crop.jpg

A zsinagóga 1911-ben épült, Baumhorn Lipót terve alapján, aki Ausztria - Magyarország híres zsinagóga tervezője volt. Ritka építészeti műemlék, amelyet a Szlovák Köztársaság műemlékeinek központi nyilvántartásába is bejegyeztek. A város történelmi részében találhatjuk meg és egyúttal a városi emlékművek védett övezetéhez tartozik.
A Nyitrai Zsinagóga centrális négyzet alaprajzzal rendelkezik. A főbejárat gazdagon díszített kovácsoltvas kétszárnyas ajtóval büszkélkedik, melynek a kilincse is kovácsolt. A déli oldalról közelíthető meg. A bejáratnál egy emléktábla őrzi az alapítók és adományozók nevét, akik anyagilag is hozzájárultak az építkezéshez. A zsinagóga belsőépítészeti díszítése szerény. Nincsenek festmények, szobrok, vagy bármilyen más Isten-ábrázolások. A homlokzatot a szegmentált és orientális elemek hangsúlyozzák ki. A keleti elemek kasírozott növényi és geometrikus díszekben öltenek formát. A térbelső fehér.
A zsinagóga eredeti tulajdonosa a nyitrai zsidó közösség volt, 1982 óta a Nyitrai Kerületi Nemzeti Bizottság tulajdona volt, aztán az 1991-es törvénynek megfelelően Nyitra város tulajdonába került. A nagyközönség számára 2003-ban nyitotta meg a kapuit, ahol ez a különlegesen ritka színhely lehetőséget nyújtott a kulturális és társadalmi események megvalósítására. A szlovák zsidók sorsa elnevezéssel, továbbá Shrag Weil, a jelentős izraeli művész állandó kiállítása is, aki Nyitrán (Nitra) született és a város tiszteletbeli polgára lett.
 
• Tudta, hogy Szlovákiában Nyitra (Nitra) évszázadokon át az egyik legfontosabb zsidó központok közé tartozott?


A zsidók jelenlétének első írásos említése megtalálható az 1113-as második Zobori oklevélben, ahol Mons Judeorumként jelölték meg.

 
Pri Synagóge 3
Tel .: +421 (0) 37/652 53 20
Nyitvatartás: kedd: 13:00-18:00, szerda, csütörtök : 9:00-12:00, 13:00-18:00, Szo, V: 13:00-18:00

 

Vissza a listához

 

Kalendár podujatí