Kontaktné info
Mapa Nitry
Fotogaléria
E-pohľadnica

Pošli svojmu priateľovi elektronickú pohľadnicu z mesta Nitra.

Poslať pohľadnicu
TIK na Facebooku
Nitra virtuálne

Nyitrai TOP 10

Várterület
Látogassa meg Nyitra legjellegzetesebb dominánsát és élvezze ezt az egyedi légkört, melyet a várterület kínál fel Ön számára. A Nyitrai vár és az erődítmény együtt a legnagyobb középkori erődöt képezi.  
Tekintse meg Szt. Emmerám székesegyházat, Vazul tornyát, kazamatákat, a gótikus árkokat és hagyja, hogy magával ragadja a történelem. 
Nyitrai vár – nemzeti kulturális műemlék, több önálló részből áll.
Vár erődítmény – a 16. és 17. század folyamán fokozatosan alakult ki. A törökök elleni védelemként Pálfy püspök építette 1673 – ban I. Leopold uralma alatt (latin felirat a kapu felett). Ez egy csillag alakú erődítmény rendszer 5 terjedelmes sarokbástyával. Ezeken Leopold idejéből származó vezérek mellkas szobrai láthatók.
Szt. Emmerám katedrális – Felső és alsó templomból, valamint egy román templomból áll.
Szt. Emmerám román templom – a katedrális legöregebb része. A 11. században román stílusban épült, később gótikus elemeket vesz át. Nem kizárt, hogy Pribina által emelt első keresztény templom helyén áll.  A mostani beltér az 1931 – 33 rekonstrukció eredménye. Szt. András és Benedek maradványai vannak itt elhelyezve, valamint egy értékes ereklyetartó Szt. Cirill maradványaival.
Felső templom 1333-55-ben épült a sziklahely legmagasabb pontján. A templom eredetileg gótikus belterét Erdődy püspök barokk stílusba építette át. A boltozat freskóit G. A. Galliarti osztrák festő művei. (olasz építész D. Martinelli). A fő barokk oltár a 18. század első feléből Martinelli olasz mester műve. További értékes művei közé tartozik az 1643-ból származó reneszánsz keresztelőkápolna. A felső templom Szlovákia egyik legértékesebb barokk beltere.
Alsó templom   a felső templomhoz 1621-42 között volt hozzáépítve. Nem régen még egyik jellegzetessége volt az 1622-s évből származó „Levétel a keresztről“ értékes oltár, mely szerzője J. Perneger osztrák szobrász. Ez az oltár eredeti helyéről a szemközti falra került, miután egy 14. századi értékes freskóra bukkantak rá, amely a Mária ciklust jeleníti meg.
Püspöki palota – alapjai a középkorból származnak. Mai kinézete néhány évszázados építészmunkák eredménye. Az utolsó barokk módosítás a 18. században történt. 1924 tűzvész tönkretette a tetőt és a püspöki archívum egy részét. Ma itt a püspöki hivatal székhelye található.
Gazdasági épületek – a várudvarban találhatók. Az 1857-es évből származó kerek torony az újgótikus építménnyel a középkori erőd maradványa. Ebben az épületben helyezkedik el az Egyházmegyei központ több tárggyal, amely a város és a várhegy történelmi fejlődését dokumentálja. A bejárati kapu reneszánsz. A kapu melletti gazdasági épület a 16. század végén és a 17. század elején épült. Egykor a várőrmester lakása volt itt. Az udvaron a szolgák lakásai, kamrák és istállók voltak. A gótikus árokban ma egy 9. századi nagymorvai tárlat található – az erődítmény kazamatáiban.
Vazul tornya a középkori erődítmény része. A legenda szerint I. István király fia Vazul itt volt bebörtönözve és megölve, aki a trón törvényes követője volt. A várbörtön állítólag a föld alatti toronyban volt.  
Látogasson el ide is, és fedje fel a Katedrális kincsének titkát. A püspöki múzeum látogatóit elsősorban liturgikus tárgyainak expozíciójával, Szlovákia területén a legrégibb 1083 évből származó kézírásával, 1111 és 1113 évekből származó zobori levelének másolatával vonzza.

Felső város
Romantikus utcák, titokzatos zugok, varázslatos környezet, pazar egyházi épületek, történelmi műemlékek és múlt légköre, mindezt felkínálja Önnek a városi műemlék rezervátum. Látogatásakor biztos ne hagyja ki a fiatal kovács Corgon szobrát, aki megvédte a várat a török támadásoktól, Pribina szobrát, Kis és a Nagy Szemináriumot és sok más érdekességet. A Nagy Szemináriumban, amely 1764-1770 években épült, a püspöki könyvtár székel, hozzávetőlegesen 66 000 értékes könyvet tartalmaz. Ezekből 78 első nyomtatvány (inkunábulum) az 1473 – 1500 évekből.
Tudta, hogy ha megsimítja Corgon lábait, egy kívánsága teljesül?

Gyalogos zóna
Sétáljon át a gyalogos zónán, melyet a Nagymorva hagyományok szellemében készült műemlékek díszítenek – bronz történelmi kard megnagyobbított mása, vas szökőkút, nagymorvai fedél, 5 méter magas zenélő óra, sarki ivókút, Szvatopluk vesszője, és tekintse meg Szvatopluk terét is, amely az Alsó városközponti és pihenésre szolgáló része. Élvezze a kávét a Kupecká utcában, nézegessen kirakatokat műtárgyakkal, vagy stílusos régiségekkel.

Zsinagóga
A nyitrai zsinagóga 1908-ból Szlovákia egyik legöregebbjei közé tartozik. A zsidó történelem tanúja volt, mivel a város évszázadokon át a zsidók életének legjelentősebb központja volt. Egyedi mór-bizánci építészeti stílus egyedi kinézetet kölcsönöz az épületnek. A tökéletes akusztikának köszönhetően a Zsinagógát koncertteremként is használják, kiállítások, beszélgetések, ünnepi közösségi események is megrendezésre kerülnek itt.

Városi park
Gyerekes családok számára ideális választás a Sihoť városi park, amely Szlovákia egyik legszebbike. A legöregebb részben rengetek mászóka, hinta, kötélpálya, útvesztő, körhinta és tamburin található, valamint egy tanyaudvar házi állatokkal, történelmi Béka szökőkút vízimanóval, büfével és frissítővel. A 20 hektáros park részét egy nyári strand is képezi. A tó körüli csodás járdákat elsősorban a babakocsis anyukák, kerékpárosok és a görkorcsolyázók értékelik. A tavat előszeretettel látogatják a halászok is, egy részé nyáron csónakázásra is alkalmas.

Kálvária
A hét hegy egyikén található a nyitrai kálvária Keresztútjának tizenkét állomása. A kilátótorony a távcsővel gyönyörű kilátást nyújt a városra. Ne hagyja a Misszionárius Múzeumot, amelyben néprajzi bemutatót, a világ exotikus állatokat és madarakat tekinthet meg. A kálváriát hegymászók is látogatják.

Zobor
A Zobori hegység látogatói számára egy 27 állomással rendelkező14,7 km hosszú tanösvény is a rendelkezésre áll. Az egyszerű túrát kezdje Szlovákia legidősebb kolostorának maradványainál. A zobordarázsi kolostor a Zobor nyugati lejtőjén 850-880-ban épült. A kolostorhoz kötődnek területünk legrégebbi és legértékesebb írásos dokumentumai – a Zobori dokumentumok 1111 és 1113-ból.
A gyalogos turisták célja főleg a Piramis (553 m), ide vezet a kék turistajelzés. Útközben ne hagyja ki a Szórád-barlangot (355 m). Szórád remete Nyitrára Lengyelországból érkezett I. István király uralkodása alatt, majd itt belépett a zobori Szent Hippolit kolostor bencés rendjébe. A legenda szerint Szórád remete életmódot folytatott a kolostorhoz közeli barlangban, azóta a barlangot Szórád-barlangnak nevezik. Az egy órás séta az egész városra nyíló gyönyörű kilátással jutalmazza meg, kilátó távcső, tábortűz rakás lehetősége, turista menedék vár Önre, nem messze ezektől pedig megtekintheti a Nagymorva erőd maradványait.

Zobordarázsi templom
Szt. Mihály arkangyal román temploma a 11.-12. század fordulóján épült, és a zobordarázsi városrész egy sziklás dombján található. Ez egész Nyitra legfotogénebb helye!
Már többször megjelent ismert együttesek videóklippjében, de bélyegen is, sőt az egykori 50 koronás bankjegyen is. Június végén piknik kosarakkal, és korhű kosztümös emberek százaival telik meg ez a gyönyörű hely! Élvezze ezt a romantikus pikniket, mely a „Reggeli a fűben” nevet kapta!

Szlovák mezőgazdasági múzeum
Az egyetlen szlovákiai múzeum, amely a mezőgazdaság történelmét dokumentálja. A skanzenben objektumok találhatók Szlovákia különböző területéről: pékség, malom, szeszfőzde, tejház, üzem, méhészet… A koraközépkori mezőgazdasági települések, gazdasági udvara, iskolájának rekonstrukciója, tanulmányi segédeszközök és történelmi üzlet kiállítással – hagyományos darált kávé kóstolóval, valamint kézműves műhely is várja Önt, ezek a skanzen legnagyobb attrakciói. Ezek megtekintését követően a skanzen körül egy keskenyvágányú gőzvasúton utazhat, vagy az Agrokomplex területén belül kiállítást tekinthet meg.

Zoborhegyi kolostor


A műemlékekről ITT tudhat meg többet.

 

 

Kalendár podujatí