Kontaktné info
Mapa Nitry
Fotogaléria
E-pohľadnica

Pošli svojmu priateľovi elektronickú pohľadnicu z mesta Nitra.

Poslať pohľadnicu
TIK na Facebooku
Nitra virtuálne

Nyitráról

images/Onitre_crop.jpg

Nyitra (Nitra) az egyik legrégebben alapított település, amely hét dombra épült. Bátran kijelenthetjük, hogy régészeti paradicsomnak számít. Gazdag történelme mellett Nyitra (Nitra) mezőgazdasági központként is ismert, avagy a fiatalok városaként, mivelhogy két főiskolával is rendelkezik, egyik a Konstantin Filozófus Egyetem és a másik a Szlovák Agrártudományi Egyetem.

A nyitrai régió közel harmincezer éve folyamatosan lakott. Nyitrán (Nitra) telepedett le Pribina fejedelem, aki a városban felépíttette és felszenteltette az első keresztény templomot Szlovákiában. Rastislav király hívta meg a területre a thesszalonikai testvéreket, Konstantint és Metódot, hogy őseink saját anyanyelvén terjesszék a keresztény hitet. Konstantinnak tartozunk hálával az első szláv glagolita betűkért is.

A város leginkább meghatározó műemléke a nyitrai vár, amely korábban egy hatalmas erődítmény volt, amely ellenállt a mongol támadásoknak is. A vár bejárata a Felsővárosban található. A Felsőváros Nyitra (Nitra) leglátványosabb része, melyet értékes történelmi épületek díszítenek, mint például a Szt. Péter és Pál templom, a Kis- és a Nagyszeminárium az egyházmegyei könyvtárral, ahol több száz ritka könyv, ősnyomtatvány és kézirat található, a Kulich palota, amelynek a sarokkövét alátámasztja egy óriás Atlasz-szobor, melyet a nyitraiak kedveskedve Corgonynak neveztek el.

Nyitrát (Nitra) - nemcsak az új kerületek és városrészek, utcák és utak, parkok és kis parkok, domborművek és szobrok, hanem az új, modern épületek, parkosított területek, a vállalatok és a gyárak is jelentik. Rendszeres kiállításokat rendeznek az Agrokomplex területén, amely a maga nemében egy egyedülálló kiállítási csarnok egész Szlovákiában.

Minden évben különféle kulturális, sport és társadalmi események megrendezésére kerül sor Nyitrán, melyek közül figyelemreméltóak a Nyitrai kulturális nyár, Nyitra, kedves Nyitra ..., Színházi Nyitra, Nyitrai zenei ősz, Karácsonyi Nyitra és még sok más esemény.

Látnivalók:
Népesség: 78 353 (2. 1. 2020) 
A város területe: 100,45 km2
Tengerszint feletti magasság: 167 m tengerszint felett
Városrészek: Alsóköröskény (Dolné Krškany), Felsőköröskény (Horné Krškany), Óváros (Staré Mesto), Csermánhegy (Čermáň), Klokocsina (Klokočina), Előhegy (Diely), Párutca (Párovské Háje), Könyök (Kynek), Molnos (Mlynárce), Zobor (Zobor), Zobordarázs (Dražovce), Tormos (Chrenová), Nagyemőke (Janíkovce)
GPS: S48 ˚ 18 '25'' W 18 ˚ 5 '11''

 

Kalendár podujatí