Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zelená Nitra

SÚBOR
Zelená Nitra

Brožúra o udržateľnej Nitre a 7 zelených pahorkoch Nitry

Nitra, podobne ako večné mesto Rím, vzniklo na 7 pahorkoch, kde sa spája história s prírodou.

  • Spoznáte Zoborské vrchy, Mestský park, záhradu v meste, Mestský les a mnoho iných zaujímavostí
  • Dozviete sa užitočné informácie a súčasťou brožúrky je aj cirkulárna mapa

To všetko nájdete v brožúrke Zelená Nitra, ktorú sme si pre Vás pripravili
a máme ju k dispozícií v informačnom centre, Štefánikova 1.

 

Rieka Nitra a jej nábrežia
Nábrežie rieky Nitra je príjemných miestom na prechádzky, beh, bicyklovanie, či korčuľovanie. Cestou po nábreží si môžete vychutnať stromové aleje, zakvitnuté kríky, letné lúky a pohľad na pomaly tečúcu nížinnú rieku. Popri rieke sa nachádzajú nenáročné cyklotrasy s novovybudovanou cyklolávkou.

Mestský park na Sihoti
Park je obľúbeným miestom pre aktívne trávenie voľného času. V najstaršej časti parku s názvom Starý park je mnoho atrakcií pre deti. Nachádza sa tu aj korčuliarska a bežecká trasa. Nový park, ktorý sa nachádza medzi areálom kúpaliska na Sihoti je tiež objektom PKO a rybníkom Veľká Hangocká. V mestskom parku momentálne prebieha revitalizácia, ktorej cieľom je vybudovať bezpečný a atraktívny park 21.storočia.

Múzeum v prírode a dolomitový lom
Slovenské poľnohospodárske múzeum je súčasť výstaviska Agrokomplex a jeho expozície sa rozprestierajú v krásnom prírodnom prostredí. Súčasťou je aj skanzen s mlynom. Nitriansky dolomitový lom sa nachádza v širšom centre mesta a je vyhlásený za prírodnú pamiatku.

Záhrada v meste
Botanická záhrada SPU je príjemným miestom na oddych, relax a prechádzky. Nachádza sa na sídlisku Chrenová a ponúka množstvo tropických a subtropických druhov rastlín, bohatú domácu flóru, okrasnú zeleň a mnoho iného.

Mestský les Borina
Ďalším ostrovom zelene v meste Nitra je zalesnená vyvýšenina Šibeničný vrch, teda Borina. Postupnou obnovou lokality sa vytvára ideálny priestor pre aktívne trávenie voľného času.

Zoborské vrchy
Ľahká turistika v lone prírody s dávkou histórie a neopakovateľnými výhľadmi. Novinkou je aj via ferata s dvomi zaistenými lezeckými trasami. Najvyšším bodom Zoborských vrchov je Žibrica, za ňou nasleduje Zobor, Pyramída a Vápenník.

Zelená sídlisko Chrenová a Brezový háj
Sídlisko Chrenová patrí k najzelenším sídliskám na Slovensku s rozsiahlymi plochami zelene a pretekajúcou riekou Nitra. Brezový Háj na sídlisku Chrenová je príjemným miestom na prechádzky blízko nábrežia rieky Nitry.

 

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Zelená Nitra (2022) Veľkosť: 2.68 MB Formát: pdf Dátum: 19.2.2024