Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

TOP 10 NITRY

 

1.  Hradný areál
2.  Horné mesto
3.  Pešia zóna
4.  Synagóga
5.  Mestský park
6.  Kalvária
7.  Zobor
8.  Dražovský kostolík
9.  Slovenské poľnohospodárske múzeum
10.  Zoborský kláštor

 

Hradný areál 
Navštívte najvýraznejšiu dominantu Nitry a vychutnajte si jedinečnú atmosféru, ktorú vám hradný areál ponúka. Nitriansky hrad spolu s opevnením je najväčším stredovekým hradiskom. 
Nahliadnite do baziliky sv. Emeráma, Vazulovej veže, Kazemát, gotickej priekopy a nechajte sa unášať časom histórie. 
Nitriansky hrad – národná kultúrna pamiatka, skladá sa z viacerých samostatných častí.
Opevnenie hradu – vznikalo postupne v priebehu 16. a 17. storočia. Dal ho postaviť biskup Pálfy v roku 1673 za vlády Leopolda I. (latinský nápis nad bránou) ako obranu proti Turkom. Je to hviezdicový fortifikačný systém s 5 mohutnými nárožnými baštami. Na nich sú busty vojvodcov z čias Leopoldových.
Katedrála sv. Emeráma – je zložená z Horného, Dolného kostola a románskeho kostolíka.
Románsky kostolík sv. Emeráma – je najstaršou časťou katedrály. Postavený bol v 11.storočí v románskom slohu, neskoršie preberá prvky gotické. Nie je vylúčené, že stojí na mieste prvého kresťanského kostola postaveného Pribinom. Terajší interiér je výsledkom rekonštrukcie z rokov 1931-33. Sú tu umiestnené ostatky sv. Ondreja a Benedikta, ako aj vzácny strieborný relikviár s pozostatkami sv. Cyrila.
Horný kostol bol dobudovaný v rokoch 1333-55 na najvyššom mieste skalného vŕšku. Pôvodne gotický interiér chrámu dal po roku 1711 biskup Erdődy prestavať v barokovom slohu. Freskové maľby na klenbe sú dielom rakúskeho maliara G. A. Galliartiho. (taliansky architekt D. Martinelli). Hlavný barokový oltár je dielom talianskeho majstra Martinnelliho z 1.pol. 18.stor. Medzi ďalšie vzácne diela patrí renesančná krstiteľnica z roku 1643. Horný kostol je jeden z najcennejších barokových chrámových interiérov na Slovensku.
Dolný kostol   bol pristavaný k Hornému kostolu v rokoch 1621-42. Jeho dominantou bol donedávna vzácny oltár „Snímanie z kríža“ z roku 1622, ktorého autorom je rakúsky sochár J. Perneger. Tento oltár bol presunutý z pôvodného miesta na protiľahlú stenu po náleze vzácnej fresky zo 14. storočia, ktorá znázorňuje mariánsky cyklus.
Biskupský palác – jeho základy pochádzajú zo stredoveku. Dnešná podoba je výsledkom stavebných úprav niekoľkých storočí. Posledné barokové úpravy sú z 18. storočia. Požiar v roku 1924 zničil strechu a časť biskupského archívu. Dnes je tu sídlo Biskupského úradu.
Hospodárske budovy – sa nachádzajú na nádvorí hradu. Okrúhla veža je pozostatkom stredovekého opevnenia s novogotickou nadstavbou z roku 1857. V tejto budove sa dnes nachádza Diecézne múzeum s množstvom predmetov, ktoré dokumentujú historický vývoj mesta a hradného vŕšku. Vstupná brána je renesančná. Hospodárska budova nad bránou bola postavená koncom 16. a začiatkom 17. stor. Kedysi tu bol byt strážmajstra hradnej posádky. Na nádvorí boli tiež byty sluhov, komory a stajne. V gotickej priekope je dnes odkrytá expozícia veľkomoravského valu z 9.stor. – v kazemate opevnenia.
Vazilova veža je súčasťou stredovekého opevnenia. Povesť hovorí, že tu bol väznený a usmrtený Vazil (Vazul), synovec kráľa Štefana I., ktorý bol zákonitým následníkom trónu. V podzemí veže bola vraj hladomorňa. 
Príďte sem tiež odhaliť tajomstvo Katedrálneho pokladu. Diecézne múzeum láka svojich návštevníkov predovšetkým svojou expozíciou hodnotných liturgických predmetom, zachovaným najstarším rukopisom na území Slovenska z roku 1083, kópiami Zoborských listín pochádzajúcich z rokov 1111 a 1113.

 

Horné mesto
Romantické uličky a tajomné zákutia, čarovná atmosféra, honosné cirkevné budovy, historické pamiatky a ospalá atmosféra, to všetko ponúka mestská pamiatková rezervácia.  Pri jeho návšteve určite neprehliadnete sochu Corgoňa, mladého kováča, ktorý uchránil hrad pred nájazdmi Turkov, sochu Pribinu, Malý a Veľký seminár a mnoho iných zaujímavostí. Vo Veľkom seminári, postavenom  v rokoch 1764-1770, sídli  Diecézna knižnica, obsahuje približne 66 000 vzácnych kníh. Z toho je 78  prvotlačí (inkunábulí) z rokov 1473 – 1500.
Vedeli ste, že ak pohladíte nohy Corgoňovi, splní sa Vám jedno želanie?

 

Pešia zóna
Prejdite sa po Pešej zóne, ktorú zdobia umelecké diela v duchu veľkomoravských tradícií - zväčšená kópia historického meča z bronzu, železná fontána, poklop z Veľkej Moravy, päť metrov vysoké hudobné hodiny, nárožná pitná fontána, Svätoplukove prúty a pozrite si jedinečné Svätoplukovo námestie, ktoré je centrálnou a oddychovou zónou Dolného mesta. Vychutnajte si kávičku na Kupeckej ulici, pokochajte sa výkladmi obchodíkov s umeleckými predmetmi či štýlovým antikvariátom.

 

Synagóga
Nitrianska Synagóga z roku 1908 patrí k najstarším synagógam na Slovensku. Je svedkom židovských dejín, pretože mesto stáročia patrilo k najvýznamnejším centrám židovského života na Slovensku. Jedinečná maursko-byzantská architektúra dáva objektu atraktívny vzhľad. Vďaka dokonalej akustike sa Synagóga využíva aj ako koncertná sieň a organizujú sa tu výstavy, besedy, slávnostné spoločenské podujatia...

 

Mestský park
Pre rodinky s deťmi je ideálnym výberom Mestský park Sihoť, ktorý je jeden z najkrajších na Slovensku. V najstaršej časti je kopec preliezok, hojdačiek, prekážková lanová dráha a bludisko, kolotoče a trampolíny, gazdovský dvor s domácimi zvieratami, historická Žabia fontána s vodníkom Žblnkom a bufety s občerstvením. Súčasťou 20 ha parku je aj letné kúpalisko. Nádherné chodníčky okolo jazier ocenia mamičky s kočíkmi, cyklisti aj korčuliari. Jazerá s obľubou využívajú rybári, na jednom z nich sa môžete v lete aj počlnkovať.

 

Kalvária
Na jednom zo siedmych vŕškov sa nachádza nitrianska kalvária s dvanástimi kaplnkami zastavení Krížovej cesty. Rozhľadňa s ďalekohľadom poskytne úžasný výhľad na celé mesto. Nenechajte si ujsť Misijné múzeum, v ktorom sa nachádzajú exponáty etnologického charakteru i exotické zvieratá a vtáctvo z celého sveta. Kalváriu využívajú aj horolezci.

 

Zobor
Pre návštevníkov Zoborských vrchov je určený náučný chodník s 27 zastaveniami a s celkovou dĺžkou 14,7 km. Nenáročnú túru začnite prehliadkou pozostatkov najstaršieho kláštora na Slovensku. Zoborský kláštor vznikol v rokoch 850-880 na západnom svahu Zobora. Ku kláštoru sa viažu  aj najstaršie a najcennejšie písomné doklady z nášho územia – Zoborské listiny, pochádzajúce z rokov 1111 a 1113.
Cieľom peších turistov je najmä Pyramída (553 m), vedie na ňu modrá turistická značka. Nezabudnite sa cestou zastaviť vo Svoradovej jaskyni (355 m). Pustovník Svorad prišiel do Nitry z Poľska za vlády uhorského kráľa Štefana I. a tu vstúpil do benediktínskej rehole v kláštore sv. Hippolyta na Zobore. Podľa legendy viedol Svorad pustovnícky spôsob života v jaskyni neďaleko kláštora, odvtedy sa nazýva jaskyňa Svoradova.  Hodinový výstup vás odmení nádherným výhľadom na celé mesto, čaká na vás rozhľadňa s ďalekohľadom, ohnisko s možnosťou opekania, turistická útulňa, kúsok pod ňou si prezrite zvyšky veľkomoravského hradiska.

 

Dražovský kostolík
Románsky kostolík sv. Michala Archanjela z prelomu 11.-12. storočia stojí na skalnatom kopci v mestskej časti  Dražovce. Ide o najfotogenickejšie miesto v celej Nitre!
Niekoľkokrát sa objavil vo videoklipoch známych kapiel, ale aj na poštovej známke, dokonca bol zobrazený aj na bývalej päťdesiatkorunovej bankovke.  Koncom júna zaplavia toto čarokrásne miesto piknikové koše a  stovky ľudí oblečení v dobových kostýmoch! Vychutnajte si romantický piknik s názvom „Raňajky v tráve“!

 

Slovenské poľnohospodárske múzeum
Jediné múzeum dokumentujúce dejiny poľnohospodárstva na Slovensku. V skanzene sa nachádzajú objekty z celého Slovenska: pekáreň, mlyny, pálenica, mliečnica, včelíny... Rekonštrukcia ranostredovekej roľníckej usadlosti, hospodársky dvor, ľudová škola s výstavou učebných pomôcok a historický obchod – konzum s ochutnávkou tradičnej mletej kávy a tvorivými dielňami, to sú najväčšie atrakcie v skanzene. Po prehliadke sa prevezte  úzkokoľajnou parnou železnicou okolo skanzenu, alebo sa odvezte na jednu z atraktívnych výstav vrámci areálu Agrokomplex.

 

Zoborský kláštor
Kultúrna pamiatka Archeologické nálezisko Kamaldulský kláštor. Zoborský kláštor - nedocenený poklad. Barokový kláštorný komplex, situovaný na úpätí vrchu Zobor, dopĺňa tradíciu staroslávnej Nitry. Pôvodne tu stál benediktínsky opátsky kláštor sv. Hyppolita z 10. storočia, ktorý zanikol v druhej polovici 15. storočia. Bol to najstarší kláštor na Slovensku vôbec. Neskôr sa stal ústavom pre výchovu kňazov nitrianskeho biskupstva. Existencia kláštora na Zobore sa spomína aj v Zoborských listinách z rokov 1111 a 1113. Jeho zánik sa datuje rokom 1468. Predpokladá sa, že na mieste pôvodného benediktínskeho kláštora bol medzi rokmi 1692 až 1697 vybudovaný nový kláštor rehole kamaldulov. Postaviť ho dal biskup Blažej Jaklin spolu so svojim bratrancom – barónom Mikulášom Jaklinom, pánom Lefantoviec. Spísali listinu, podľa ktorej sa zaviazali, že na mieste niekdajšieho benediktínskeho kláštora postavia nový kláštor pre dvanástich rehoľníkov. Celý kláštorný komplex bol vybudovaný podľa projektu neznámeho viedenského architekta. Stavba bola ukončená v roku 1695. Pri stavebných úpravách boli ruiny pôvodného kláštora zrovnané so zemou, bol postavený nový jednoposchodový kláštor s dvoma bočnými krídlami a v záhrade na miernej vyvýšenine vznikol kostol s tromi vchodmi a s vežou s dvomi zvonmi. Pod kostolíkom sa nachádzala hrobka, v ktorej boli na jednej strane pochovávaní zosnulí rehoľníci a na strane druhej členovia rodiny grófa Apponyiho. V súčasnosti je kostolík iba ruinou a v bývalom kamaldulskom kláštore sa nachádza Liečebný ústav tuberkulózy a respiračných chorôb.

 


Viac o pamiatkach nájdete tu.