Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Cyrilometodská cesta

Cyrilometodská cesta prezentuje súbor trás zameraných na putovanie po stopách slovanských koreňov smerujúcich na Velehrad z rôznych smerov, využívajúcich značené trasy Klubu českých a slovenských turistov, vhodných prevažne na pešie putovanie. Pútnické trasy Cyrilometodskej cesty sú určené nielen pre pútnikov, ale pre všetkých, ktorí chcú poodhaliť tajomstvo európskej kultúrnej identity a cyrilometodský odkaz, v ktorom sa snúbi múdrosť jazyka, poriadok zákona a úcta k druhým.

Pútnické trasy Cyrilometodskej cesty sú navrhnuté tak, aby prepájali pútnické mestá a zároveň prinášali informácie o kultúrnom dedičstve ranného stredoveku. Ide aj o hmotné statky ako sú napr. archeologické náleziská, nálezy a archeoparky - slovanské hradiská, sakrálne stavby, sochy, obrazy, múzeá, galérie, knižnice a ich kultúrne fondy a expozície; aj o dedičstvo nehmotnej povahy. Sú to myšlienky, umenie, symbolické a kognitívne systémy (jazyk, písmo, reč). Jeho súčasťou sú napríklad slovanské znakové písma (hlaholika - vynález Konštantína, nadväzujúca cyrilika a azbuka), slovanské jazyky a literatúra, kultúrne a vzdelávacie akcie a programy inšpirované ich odkazom či kresťanskou cyrilometodskou tradíciou.

Viac informácií  na stránke www.cyril-methodius.cz.

 

Od začiatku júla 2020 je naše informačné centrum 1. INFOBODOM Cyrilometodskej cesty na Slovensku. Nájdete u nás všetky podrobné informácie o zaujímavostiach Cyrilometodskej cesty a môžete získať pečiatku do pútnického pasu.

Video - cyrilo-metodska-cesta-ma-1-infopoint-na-slovensku

 

 

banner_cm_stezkaOnline Storymapa  Tematická cesta sv. Cyrila a Metoda
na území bratislavského, trnavského a nitrianskeho kraja
⬇️

➡️ Veľkomoravská misia svätých Cyrila a Metoda ⬅️

➡️ The Great Moravian Mission of Saints Cyril and Methodius ⬅️

 

➡️ Polohraný dokument Pěšky bez hranic, 52 min. ⬅️
Dokument sa natáčal prevažne počas putovania na trasách Skalka u Trenčína – Velehrad, Šaštín – Velehrad, Znojmo – Rajhrad a Jablunkov – Velehrad od augusta do júla 2020. Dokument je jedným z výstupov ukončeného cezhraničného projektu „Cyrilometodská cesta - putovanie priestorom a časom ku kultúrnym koreňom“.

 

 

banner-kc_a64224_banner

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Newsletter Cyrilometodská cesta - september 2020 Veľkosť: 786.3 kB Formát: pdf Dátum: 8.10.2020

Video