Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Výlety do okolia Nitry

SÚBOR
Výlety do okolia Nitry

Okolie Nitry je bohaté na zrúcaniny hradov i niekdajšie sídla šľachtických rodov. Objavte dávno zničené opevnenia, alebo obdivujte zachovanú krásu kaštieľov a parkov.

V brožúrke Výlety do okolia Nitry, ktorú sme si pre Vás pripravili a máme ju k dispozícií v informačnom centre, Štefánikova 1, spoznáte jednotlivé hrady, kaštiele, výlety či prírodné zaujímavosti.

Hrad Gýmeš
História obce Jelenec je úzko spätá s hradom Gýmeš, ktorého zrúcaniny sa nachádzajú na kremencovom vrchole zalesneného kopca Dúň. Hrad bol viackrát vypálený a zničený.

Hrad Hrušov
Zrúcaniny hradu Hrušov sa nachádzajú v pohorí Tribeč nad Topoľčiankami. Hrad bol postavený pravdepodobne na konci 13. storočia. Bol viackrát dobytý a zničený, no stredná časť hradu sa zachovala dodnes.

Čierny hrad
Zvyšky Čierneho hradu sa nachádzajú na vrchole kužeľovitého vysokého kopca na bočnom hrebeni Tribeča nad obcou Zlatno. Zachoval sa iba malý múrik a nepatrné zvyšky kamenného hradu.

Zámok Topoľčianky
Na severnom kopci obce sa rozprestiera rozsiahly anglický park, do ktorého je zakomponovaný monumentálny klasicistický kaštieľ. Tri renesančné krídla sú v súčasnosti využívané ako hotel s reštauráciou. V južnom klasicistickom krídle je zriadené múzeum s historickým nábytkom. Nachádza sa tu jedna z najväčších zbierok keramiky na Slovensku.

Kaštieľ a hrad Oponice
Renesančný kaštieľ vznikol v 16. storočí, neskôr prešiel viacerými úpravami a v polovici 19. storočia ho Apponyiovci prestavali v klasicisticko-novogotickom štýle. V súčasnosti slúži ako luxusný hotel s kapacitou 150 lôžok. Okrem hotelového komplexu, wellness centra a anglického parku je jeho súčasťou aj vzácna baroková Apponyiovská knižnica s empírovým interiérom. Nad obcou Oponice sa nachádza zrúcanina Oponického hradu, ktorý bol postavený v 13. storočí na obranu pred nájazdmi Tatárov a Turkov.

Kaštieľ Mojmírovce
Barokovo-klasicistický kaštieľ s nádherným parkom sa považoval za najkrajší v Uhorsku. Kaštieľ slúži ako hotel a kongresové centrum, jeho súčasťou je aj 300 ročná pivnica, strelnica a koniareň.

Kaštieľ na Pustom Chotári, Beladice
K neoklasicistickému kaštieľu s maľovanými vitrážovými oknami a krásnymi kazetovými stropmi patrí aj rozľahlý park s prírodnou galériou umeleckej keramiky.

Kaštieľ Ghýczyovcov, Nové Sady
Na základoch stredovekého hrádku bol na začiatku 17. storočia postavený renesančný kaštieľ. V súčasnosti kaštieľ slúži ako múzeum a na organizovanie kultúrnych aktivít.

Národný žrebčín Topoľčianky
Patrí medzi európske šľachtiteľské a chovateľské centrá teplokrvných koní. Jeho jedinečnosť spočíva v chove 5 plemien koní. Centrom je aj historická jazdiareň.

Hipologické múzeum
Jediné hipologické múzeum na Slovensku kde môžete navštíviť sedlársku, kováčsku a kolársku dielňu, izbu a kuchyňu pracovníka v chove koní. V pavilónoch uvidíte konské chomúty, sedlá a rôzne druhy postrojov.

Regionálne múzeum Mojmírovce
Expozíciu tvorí zachovaná časť pôvodnej urmínskej farskej knižnice, ktorá uchováva vzácne tlačené aj rukopisné knihy. Súčasťou múzea je aj salónik s ukážkou dobového nábytku a vinohradnícka a vinárska expozícia.

Národopisné múzeum Topoľčianky
Národopisná izba obsahuje historické predmety zo života vidieckych ľudí z prelomu 19.-20.storočia.

Múzeum rodu Forgách, Jelenec
Vidieť tu môžete archeologické nálezy z hradu Gýmeš a portréty rodu Forgáchovcov.

Zubria zvernica Topoľčianky
Ako jediné miesto chovu najväčšieho európskeho cicavca na Slovensku- zubra európskeho. Okolo celej rezervácie je lesnícky náučný chodník.

Jelenská gaštanica
Objaviť tu môžete stromy staré 300 i viac rokov. Predmetom ochrany je starý porast gaštana jedlého, ktorý pod hradom Gýmeš založil šlachtický rod Forgáčovcov v 13.storočí.

Arborétum SAV Mlyňany
Patrí k najväčším a najkrajším v strednej Európe. Jeho centrom je neoklasicistický kaštieľ. Najstaršou časťou je Ambrózyho park a ďalšie časti ako napríklad slovenská flóra.

Ranč pod Babicou, Bojná
Môžete tu vidieť vyše 120 zvierat z viac ako 30 druhov zo 6 kontinentov. Taktiež sa tu nachádzajú dva rybníky s možnosťou rybolovu, Hradisko Valy a Archeologické múzeum Veľkej Moravy.

 

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Trips to the Nitra region 2023 (EN) Veľkosť: 10.2 MB Formát: pdf Dátum: 22.4.2024
Výlety do okolia Nitry 2023 (SK) Veľkosť: 10.6 MB Formát: pdf Dátum: 22.4.2024