Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Projekt Včelárske slávnosti

Prvý ročník „Včelárskych slávností“ sa uskutočnil na deň Zeme, 22. 4. 2023, pri príležitosti 100. výročia založenia včelárskych spolkov v Nitre v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu v Nitre (SPM).

Toto múzeum je jediné poľnohospodárske múzeum na Slovensku, ktorého súčasťou je aj skanzen. V skanzene sa nachádza vyše 30 objektov dokumentujúcich poľnohospodársku minulosť, v rámci toho aj niekoľko včelínov z celého Slovenska.

Včely medonosné sú najdôležitejším opeľovačom prírodných ekosystémov a prispievajú k dôležitým funkciám prirodzených ekosystémov na svete.

Cieľom podujatia bolo okrem osvety včelárstva aj zdôraznenie významu včiel pre ekosystém, ochrana včiel a zviditeľnenie múzea.
Zábavnou formou cez eko-divadielka, eko-výchovu, eko-hudobnú produkciu sme vzdelávali nielen včelárov ale aj verejnosť.

Súčasťou programu boli aj odborné prednášky o včelách a včelárení, súťaže a tematické workshopy.

Vo včelárskom skanzene si návštevníci mohli kúpiť včelie produkty,  včelárske potreby, zapojiť sa do Včelárskej vandrovky alebo degustovať med a medovinu.  Počas slávností bola pre záujemcov k dispozícii jazda vlakom nitrianskej poľnej železnice.

Úspešnosť tohto ročníka podujatia potvrdzuje návštevnosť takmer 2000 osôb. Formou tomboly, charitatívneho gulášu a zbierky sme prispeli k obnove včelínu vo Včelárskom skanzene, takže podujatie malo aj charitatívny a environmentálny rozmer.