Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kupecká ulica na starých pohľadniciach

Kupecká ulica oddávna spájala Svätoplukovo námestie s Farskou ulicou. Jej názov signalizuje, že bola čulým obchodným miestom. Aj viaceré staré pohľadnici potvrdzujú, že tu bolo množstvo obchodov s rôznym tovarom. Bola vydláždená, mala chodníky pre chodcov a nájazdy k vstupom do domov.

 

Kupecká_ulica_okolo_roku_1902

Kupecká ulica okolo roku 1902
Pohľad do Kupeckej ulice s množstvom obchodov a čulým obchodným ruchom. Na pravej strane vidieť obchod Štefana Huszára st., ktorý budovu aj s tlačiarňou kúpil od Michala Sieglera v roku 1879. Michal Siegler od roku 1841 vlastnil aj prvú požičovňu kníh a od roku 1866 druhú tlačiareň v Nitre. V budove sa nachádzalo kníhkupectvo, papiernictvo, požičovňa kníh, kníhtlačiareň a priestory na vyučovanie budúcich adeptov knihárskeho remesla. V roku 1898 k nej Štefan Huszár pristaval ďalšie poschodie.  V roku 1901, ktorý bol pravdepodobne rokom vzniku pohľadnice, zapojil tlačiareň na plynové motory. Huszárova tlačiareň mala veľmi dobré meno. Tlačili sa v nej Schematizmy Nitrianskej diecézy, kalendáre, náboženské knihy, noviny a časopisy, ktoré vychádzali v latinčine, nemčine, maďarčine a slovenčine. V niekoľkotisícovom náklade tu vytlačili aj Damborského slovenskú mluvnicu (v roku 1919) a Cvičebnicu jazyka slovenského (v rok 1922). V marci 1945, keď sovietske vojská bombardovali Nitru, zasiahli štyri bomby aj Huszárov podnik. Značne ho poškodili, avšak dielo skazy sa zavŕšilo počas oslobodzovania Nitry. Budova 31. marca 1945 úplne vyhorela. Zostalo iba papiernictvo, ktoré nebolo takmer vôbec porušené. Pohľadnicu vydal Štefan Huszár st., jeho signatúra je na pravom okraji.

 

 

Kupecká_ulica_okolo_roku_1900

Kupecká ulica okolo roku 1900
Pohľad na ľavú stranu Kupeckej ulice od Svätoplukovho námestia. Hneď v prvom dome bola pobočka Nitrianskej maľovne porcelánu. V auguste 1900 ju na vtedajšej Kalmárskej ulici zriadila firma Synovia Jonáša Neumanna. Mali tu aj obchod, ako prezrádza reklamný nápis Neumann Jonas Fial. Obchodníci na Kupeckej ulici aj bývali, čo potvrdzujú malé okná v podkroví. Ďalší obchod Victora Salvendera má stiahnuté železné žalúzie.  Domy s obchodmi vyobrazené na pohľadnici už na Kupeckej ulici nestoja, namiesto nich tu postavili nové budovy. V jednej z nich sídlila aj Stredná ekonomická škola.

 

 

Kupecká_ulica_okolo_roku_1910_1

Kupecká ulica okolo roku 1910
Pohľad do Kupeckej ulice z dolnej časti. Záber je veľmi živý, pretože je na ňom veľa postáv, ktoré sa pozerajú smerom k fotografovi, z čoho vyplýva, že nešlo o momentku, ale o dlhšie pripravovaný záber. Na ľavej strane vidieť obchod Mihála Braunsteinera, ďalej možno z reklamnej tabule vyčítať, že šlo o obchod s obuvou a klobúkmi. Po pravej strane stojí obchod Istvána Csernyáka so soškou vo výklenku. Zachovala sa tam až do čias asanácie, ktorá mala uvoľniť priestor na výstavbu nového divadla. Popri tomto obchodíku vedie úzka Krížna ulica, z ktorej sa dalo dostať do Engelovho domu. V obchode Istvána Csernyáka je v súčasnosti čínska reštaurácia Panda (aj v roku 2021).

 

 

Kupecká_ulica_okolo_roku_1910_a

Kupecká ulica okolo roku 1910 
Pohľadnica predstavuje Kupeckú ulicu od Farskej ulice. Kupecká ulica sa otvára do Svätoplukovho námestia (vtedajšie Kossuthovo námestie). Vidieť na nej Župné divadlo a rožnú kupolu Mestského domu. Na Kupeckej ulici vľavo boli obchody Adolfa Antmanna a Šándora Rosenthala. Prízemný obchod Istvána Csernyáka zakrýva markíza. Stoja pred ním ženičky v bielych šatkách s košíkmi a nošami. Živý ruch na námestí, ľudia a vozy svedčia o tom, že sa práve konal trh. Veľká plachta nad prístreškom prečnievajúca do ulice patrila Braunovej Národnej kaviarni a hotelu. Budova stála na rohu Krížnej ulice a zakončení Kupeckej ulice. Poschodové domy vrátane Braunovej kaviarne zničilo bombardovanie v marci 1945. 

 

 

Kupecká_ulica_okolo_roku_1915_2

Kupecká ulica okolo roku 1915
Pohľad do Kupeckej ulice, ktorá v tom čase niesla meno biskupa Viliama Battyána. Záber je veľmi živý s mnohými dobre oblečenými postavami. Pod lupou možno zistiť, že iba jedna z nich drží v rukách kanvičky pravdepodobne na mlieko. Na pravej strane v pozadí vidieť konský povoz, ktorého majiteľ asi čakal, až fotograf urobí záber, ktorý si s obľubou a potešením pozrú ľudia aj po mnohých rokoch.

 

(Alojz Krčmár, Nitra na starých pohľadniciach, 2006)