Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mlyny

Bývalý veľkomlyn Arpád
Na mieste terajšieho obchodného centra Mlyny stál parný veľkomlyn Arpád, založený v roku 1863. Bol najstarším a najväčším závodom v meste. Zakrátko zanikol, prevádzku však obnovil viedenský podnikateľ A. Back. V roku 1910 závod prevzala účastinná spoločnosť a začal pracovať pod názvom „Parný mlyn Arpád, Arnost Back, úč.spol.“. Roku 1922 mlyn Arpád do základov vyhorel, no ešte v tom istom roku bol moderne zrekonštruovaný a uvedený do prevádzky. Veľkomlyn Arpád za prvej republiky prosperoval, o čom svedčí rozširovanie jeho prevádzok. Po rozšírení výroby zomlel denne 4000 vagónov obilia, zamestnával 65 – 100 robotníkov a bol najmodernejším parným mlynom na Slovensku.

Kasárne, mestská tržnica
Budova bola postavená podľa projektu J. Lyku v rokoch 1889-1890 za bývalými hradbami. Nachádzali sa  tu vojenské kasárne pre 60. prápor domobrany. Stali sa typovým vzorom stavieb po celom Uhorsku.
Vedeli ste, že  až  v roku  1930 bol priestor kasární upravený na nové mestské trhovisko?

Staré divadlo Karola Spišáka
Pod názvom Staré divadlo sa zapísalo do divadelných análov po prvý raz 1. apríla 1999. Poslednú zmenu jeho názvu sprevádzala aj zmena programovej línie - z bábkového divadla pre deti na "divadlo pre celú rodinu". Divadlo má vo svojom repertoári veľa tradičných a obľúbených predstavení pre deti a aj pre dospelých divákov. Súčasťou divadla je aj Galéria Foyer, kde sa pravidelne konajú rôzne výstavy.