Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Veľký seminár

Budova seminára je typom mestského nárožného paláca. Barokový štvorkrídlový dvojpodlažný objekt bol postavený po polovici 18. storočia a dostavaný koncom 19. storočia. Z poslednej tretiny 18. storočia pochádza iluzívna baroková fresková maľba v kaplnke sv. Ladislava na 2. podlaží. Tu je umiestnený aj barokový oltár s obrazom sv. Ladislava. Nástropná neskorobaroková iluzívna maľba sa nachádza aj nad hlavným schodiskovým priestorom.

V rokoch 1877–78 sa zrealizovala prestavba severovýchodného krídla na Diecéznu knižnicu z podnetu biskupa Roškovániho. Otvorená bola 30.11.1885. Obsahuje 66000 zväzkov od prvotlačí cez miniatúrny korán až po bibliu po čínsky. Priestor knižnice má drevený kazetový strop a drevené policové zariadenie s galériami a schodiskom.
Diecézna knižnica je najcennejšou zbierkou pôvodnej literatúry na Slovensku. Prvopočiatky knižnice siahajú až do 12. storočia. Dnes obsahuje knižnica približne 66 000 vzácnych kníh. Z toho je 78  prvotlačí (inkunábulí) z rokov 1473 – 1500. Nachádzajú sa tu aj viaceré knižné unikáty - napr. najmenšia kniha má rozmery 8 x 5,5,cm.

Na druhom nadzemnom podlaží je situovaná neorenesančná kaplnka sv. Gorazda s dreveným kazetovým stropom a pilastrami s iónskými hlavicami. Nad vstupom do kaplnky je umiestnený balkón – galéria s organom, nesená zlátenými konzolami. Hlavná severozápadná fasáda objektu, obrátená do námestia, má vstupný barokový kamenný portál. Eklektická fasáda východného staršieho krídla bola prefasádovaná na konci 19. storočia. Vstupný portál má v nadpraží pieskovcový reliéf s erbom biskupa Roškovániho. Južná neoklasicistická fasáda, je bohato zdobená a členená, s rizalitom, ukončeným štítom s biskupským erbom a latinským nápisom.


Diecézna knižnica 

Diecéznu knižnicu je možné navštíviť so sprievodcom.
Doba sprevádzania 20 minút.
Do knižnica môže vstúpiť maximálne 20 osôb.

Vstupné 3 €; 50% zľava pre deti, študentov, dôchodcov, ZŤP.

Diecézna knižnica je otvorená pondelok - piatok od 10.00 do 12.00 h.
Mimo otváracích hodín nutnosť rezervácie 2 dni vopred.
Prioritu majú vopred objednané skupiny.