Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zámok Topoľčianky

Lokalita:  Topoľčianky

Trasa:  Nitra – Topoľčianky

Vzdialenosť od Nitry:  36 km

Iné atraktivity v okolí:  Národný žrebčín Topoľčianky, hipologické múzeum, zubria obora v Lovciach

www.zamok-topolcianky.sk

 

Obec Topoľčianky leží v údolí rieky Žitavy, obklopenom od severozápadu pohorím Tribeč a od východu Pohronským Inovcom. Na severnom konci obce sa rozprestiera rozsiahly anglický park, do ktorého je malebne zakomponovaný monumentálny klasicistický kaštieľ. Je to však iba južné krídlo celého historického objektu zakomponované do troch renesančných krídel staršieho zámku. Z klasicistického krídla sa stalo múzeum historického nábytku a bytových doplnkov - obrazov, starých hodín, keramiky, kobercov, vyšívaných orientálnych závesov, zbraní. Všetok tento mobiliár zámku je pôvodný tak, ako ho tu zanechali poslední šľachtickí majitelia zámku a panstva – arcivojvoda Jozef August Habsburg s manželkou arcivojvodkyňou Augustou, vnučkou cisára Františka Jozefa I., pri svojom odchode zo Zámku v októbri 1918. Návštevník prechádza postupne salónmi s nábytkom renesančným, barokovým, rokokovým, klasicistickým.

Osobitnú pozornosť si zaslúžia zbierky keramiky, najmä porcelánu. Je tu jedna z najväčších zbierok keramiky na Slovensku. V salónoch je aj 13 starých slohových hodín, jedny z nich sú v prevádzke. Salóny sú vyzdobené aj viacerými slohovými zrkadlami.

Nachádza sa tu aj zámocká knižnica, založená grófom Jánom Keglevichom. Knižnica bola pôvodne vo Viedni v jeho tamojšom paláci, odkiaľ si ju po dokončení stavby kaštieľa v roku 1825 postupne preniesol do Topoľčianok. Vtedy mala okolo 10 000 zväzkov. Knižnica je historická, jedna z mála úplne zachovaných zámockých knižníc na Slovensku. Používa sa na výskumné a vedecké účely. Súčasťou zámku je Zámocká kaplnka, vystavaná v roku 1662 v severozápadnej bašte. V kaplnke sa nachádza pozoruhodný obraz jej zakladateľky Alžbety Rákoczy na posmrtnom katafalku z roku 1663. Od roku 1986 je kaplnka významným pútnickým miestom.