Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Šikmá veža vo Vrábľoch

Lokalita:  Nitra – Vráble
Vznik:  roky 1898 - 1901
Stavebný sloh:  neorománsky

Ústrednou dominantou mesta Vráble je novorománsky Kostol Preblahoslavenej Panny Márie s pôdorysom v tvare kríža. Časom sa na ňom začali prejavovať chyby v projekte. Slabinou stavby sa stala časť postavená z materiálu získaného z predchádzajúceho chrámu. Práve tá spôsobila, že sa kostolná veža začala nakláňať. V starých knihách mesta sa píše, že je odklonená od svojej osi o 150 cm. Jej základy sa museli spevniť, čo našťastie pohyb zastavilo. Štíhla kostolná veža však zostala v šikmej polohe. Kostol postavili na mieste starého kostola v blízkosti toku Žitavy a je kultúrnou pamiatkou.
Pomyselné druhé miesto však vrábeľskej veži nepatrí. Študenti geodézie a kartografie Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave robili klasické geodetické a laserové merania. Tí si myslia, že veža sa v minulosti odkláňala viac, čo naznačuje aj jej tvar. K zníženiu odklonu mohlo dôjsť po vojne, keď ju rekonštruovali.
Turistov však odklon vrábeľskej veže až tak neudivuje, ako obdivuhodná architektúra chrámu, ktorého výstavbu financoval ostrihomský arcibiskup Klaudius Vasari. Vraj tak urobil z vďačnosti Panne Márii za svoje uzdravenie po pokuse o atentát. V modlitbách jej sľúbil, že keď príde na prvé miesto, kde to bude potrebné, postaví tam chrám. Prišiel do Vrábeľ. Vyhľadávaným je aj oltárny obraz, ktorý namaľoval brat arcibiskupa Ján Vasari. Je na ňom svätý Štefan zobrazený ako v ostrihomskej katedrále.