Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vtipkári v kaviarni Braun

Príbeh, ktorý porozprával zberateľ takýchto nitrianskych kuriozít, advokát s klinčekom v klope saka Dr. Martin Martinček.
V najexkluzívnejšej nitrianskej kaviarni Braun, kde sa za I. ČSR stretávala najvyššia nitrianska spoločnosť, ste dostali vynikajúcu kávu a pri troške šťastia aj nevšednú zábavu. Zvlášť vtedy, keď sa v nej objavil brat majiteľa Eugen Braun, inak známy pod umeleckým menom Quack. Ako hudobný klaun (ovládal šestnásť hudobných nástrojov) vystupoval po celej Európe s vycvičenou kačkou, ktorá vždy pozdravila obecenstvo veselým zakvákaním – preto Kvak, medzinárodne Quack. V Nitre sa zdržiaval málo, väčšinou len cez prázdniny – kanikuly, ako sa vtedy hovorilo. Každá jeho návšteva Nitry sa však stala na dlhý čas pamätnou. Bol to totiž veselý človek, ľudskú existenciu bral s nadhľadom a tak nielenže zabával ľudí z javiska, ale rád sa zabával aj sám. Pri jednej zo svojich sporadických návštev kaviarne uvidel v jednom rohu sedieť svojho priateľa Gejzu a v druhom zasa ďalšieho priateľa Pipa. Títo dvaja vždy tak sedávali, čo najďalej od seba. Celá Nitra vedela, že je to tak preto, lebo sú na smrť pohnevaní. Pravdaže, vedel to aj Quack a keďže jeho dobrosrdečná povaha sa nevedela zmieriť s nepriateľstvom svojich priateľov, rozhodol sa ich pomeriť. Neváhal a hneď zašiel za Pipom s návrhom, aby sa s Gejzom pokúsil udobriť, ako inak, ak nie pri poháriku vtedy módneho ginu. Ich zmierovanie zafinancuje sám Quack, pravda s malým háčikom, ktorý mu pošepol do ucha. Vraj u čašníka zariadi aby jemu nosil čistú zoborskú vodu a Gejzovi pravdaže najsilnejší gin. No a keď sa uzmierený Gejza opije do nemoty bude na posmech celej kaviarni. Pipo nadšene súhlasil ale nevedel, že taký istý návrh dostal aj Gejza a tak obaja škodoradostne súhlasili s tým, že svoje zmierenie budú zapíjať za jedným stolom, pekne oproti sebe. Takýto pomerení liali do seba jeden štamperlík za druhým, lôchali tú skvelú zoborskú vodu, až sa v duchu začali čudovať, že gin nemá na partnera očakávané účinky. Hodnú chvíľu nedali na sebe nič znať ale keď už mali v žalúdku celý rybník a aj čašník pomaly ustával vo svojej robote, udreli na neho a on vyšiel s pravdou von a vyrozprával im, ako ich spoločný priateľ dostal. Najradšej by ho boli roztrhli, lenže Quack už sedel vo vlaku, čakala ho šnúra vystúpení v Anglicku. Táto epizóda neostala dlho utajená a na oboch aktéroch sa smialo celé mesto, čo ich paradoxne spojilo, takže Quackova liečebná kúra bola vlastne úspešná.
Oveľa väčšie šťastie v kaviarni Braun ste mohli mať na charakteristickú nitriansku figúru advokáta Dr. N....Bol z toho druhu ľudí, ktorí sa prejavovali ako veční študenti, neuznaní umelci ale o to väčší bohémy, spisovatelia, ktorí nikdy nič nevydali atď. Bol advokátom, ale nik nevedel z čoho žil, pretože do jeho kancelárie sa žiadny prípadný klient nemohol dostať. Pán advokát do poludnia spal, popoludní sa pekne obliekol, sadol si do našej známej kaviarne Braun a zotrval tam až do záverečnej, a tak dokola. Nie že by bol taký pijan, za celý čas konzumoval pohár „kombinovanej vody“, čo bola miešanina zoborskej sódovky so studničnou vodou a čiernu kávu. Jeho špeciálnu vodnú zmes v Nitre ešte dlho nazývali „neufeldom“. Na čiernu kávu mal tiež svoje nároky, pri servirovaní musela byť taká horúca aby mu priam jazyk spálila. Pravdaže túto jeho požiadavku nebolo ľahké splniť, káva nikdy nebola podľa jeho chuti, nikdy nebola dosť horúca, čo vždy hlasným krikom komentoval. Čašníci i kuchári boli z neho nešťastní a s obavami pozorovali už jeho príchod, na rozdiel od kaviarenských hostí, ktorí ho vítali s radostným očakávaním. Keď sa po dlhom čase zas v kaviarni objavil slávny hudobný klaun Quack čašníci sa mu posťažovali na neznesiteľného Dr. N. Quack len s úsmevom počúval ich ponosy a ako vždy hneď sa vytasil s majstrovským riešením problému. Káva nemusí byť nejako zvlášť horúca, môže byť dokonca aj vlažná, nie v káve je problém ale v lyžičke. Spodok lyžičky treba zohriať hoc aj do žerava a tak podať náročnému hosťovi. Quack si totiž všimol, že pán advokát zásadne kávu nepil zo šálky ale chlípal z lyžičky. Čašníci si dali poradiť a tak keď prišiel rad na podávanie kávy, do žerava rozpálili lyžičku a podali so skoro vlažnou kávou. Pán advokát neprišiel na toto huncútstvo a keď si zobral lyžičku s kávou do úst a popálil si jazyk spokojne na celú kaviareň vyhlásil: Konečne dostať dobrú čiernu kávu v kaviarni Braun v Nitre.

Mgr. Anton Števko

 

vtipkári_v_kaviarni_braun_nitra

foto: archív Ponitrianskeho múzea v Nitre