Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Franci báčiho galoše

Dnes si už z Nitranov nik nespomenie na Franci báčiho, ale vo svojej dobe to bol jeden z najpopulárnejších ľudí v Nitre. Piaristický profesor matematiky a fyziky Jozef Ferenczy bol obľúbený medzi študentami gymnázia i medzi pospolitým ľudom a každý ho po odchode do dôchodku volal Franci báči.
Franci báči nebol úspešný len ako učiteľ, ale aj ako vinár. Na penzii si kúpil na Zobore vinohrad a tak hoci býval v meste, častejšie ste ho mohli vidieť ako si vykračuje do svojho vinárskeho panstva. Pravda, treba povedať, že úbočia Zobora boli obľúbeným miestom nielen starších pánov a nebolo to len kvôli vinohradom, či vínu. Nitrianski mešťania si už dávno všimli, že obyvatelia Zobora boli menej postihnutí epidémiami, ako tí dolu v meste.
Po pravde však treba tiež povedať, že Franci báči rozumel pestovaniu viniča a vínu vôbec, takže chýr o jeho ušľachtilom moku sa udržal aj dlho po jeho smrti. Vinohrad a víno si vyžaduje stálu starostlivosť, je náročný na čas. Náš Franci báči to dobre vedel a svojmu panstvu sa venoval každučký jeden deň, od rána až do večera.
V ktorýsi podvečer sa vracal z vinohradu, kam sa predpoludním vybral, hoci ráno pršalo. Terigal sa blatistou cestou zo Zobora, až prišiel na rozheganý drevený most cez rieku Nitru a zahľadel sa na pomaly tečúcu mútnu vodu. Pohľadom prešiel na svoje zablatené nohy a tu ľaľa: obe nohy zablatené, ale na jednej galoša a na druhej len topánka.
- Čo je toto za robota? Aby ťa. Veď som kdesi galošu stratil! Zahundral dobromyseľne Franci báči, lebo skutočne hnevať sa nikdy nevedel.
- Nuž čo, stratil som jednu, druhá mi netreba! Rázne sa rozhodol a odkopol galošu do vody.
Na druhý deň ráno jeho upratovačka čosi kutila, čosi hľadala až sa vyzvedala starého pána, či nevie kde je druhá galoša.
- Neviem, ktorá je druhá, ale jedna leží tam, na dne rieky. Kdeže je tá párna?
- No predsa tu, mám ju v ruke. Vy ste tú druhú hodili do vody? Mysleli ste, že už nemá páru? Taká škoda!
Franci báči sa zarazil, ale potom mu úsmev rozjasnil tvár: Hja, to zoborské víno. Upratovačke vzápätí nakázal:
- Hoďte aj túto za tou druhou do Nitry, aby sa im za sebou necnelo. 

Mgr. Anton Števko

 

jozef_ferenczy

Jozef Ferenczy (Franzl), Franci báči, piarista, profesor matematiky a fyziky,
foto: archív Ponitrianskeho múzea v Nitre