Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Rozhľadne v okolí

Rozhľadňa na Hôrke
GPS: 48.37092, 18.12277
Trasa na vyhliadku vedie z obce Podhorany (cca 800m) a je dobre vyznačená. Vedie najskôr po cestičke a potom do mierneho kopca. Vyhliadka má drevenú konštrukciu. Je vysoká 8 metrov a postavená bola v roku 2011. Jej charakteristickou črtou je kríž, ktorý sa týči na jej vrchole. Okolo nej sa nachádza prístrešok s lavičkami a ohnisko. Z rozhľadne je vidieť pohorie Tribeč s vrchom Žibrica, hrebene Malých Karpát a Považského Inovca.


Rozhľadňa Golianovo

Rozhľadňa je súčasťou cyklotrasy na postupne budovanej trase Nitra - Vráble a poskytuje výborný výhľad na celú Nitru a široké okolie dolného toku rieky Nitry. Nachádza sa na strete katastrov Golianova, Malého i Veľkého Cetína, nad rybníkom. Rozhľadňa má štvorcový pôdorys so stranou dlhou 15 metrov a dosahuje výšku 22 metrov. Výhľad ponúka z dvoch plošín, prvá je vo výške 9 metrov, druhá vo výške 19 metrov.


Rozhľadňa Radošinka

GPS: 48.414291, 18.009032
Rozhľadňa Radošinka sa nachádza na pomedzí obcí Čab, Šurianky a Nové Sady.
Má celodrevenú konštrukciu, ktorý sa týči do výšky 15 metrov. Z vyhliadkovej plošiny sú výhľady na Malé Karpaty, Považský Inovec, Tribečské pohorie a Strážovské vrchy. Pri dobrej viditeľnosti je z rozhľadne vidieť celú nížinu až po Bratislavu. Okolie rozhľadne je pekne upravené, je tu prístrešok s posedením, súčasťou je aj informačná tabuľa a maľovaná mapa tejto oblasti. Prístup k rozhľadni je pešo alebo na bicykli po poľných cestách alebo autom – po ceste spájajúcej Šurianky a Nové Sady, a následne po poľnej ceste, ktorá vedie priamo na miesto.

 

Rozhľadňa na Drieňovej
GPS: 48.47542, 18.48594
Odlesnený vrch Drieňová na obcou Jedľové Kostoľany ponúka sám o sebe krásne kruhové výhľady na široké okolie. Pôvodná kovovo-drevená rozhľadňa bola nahradená novou, ktorá má už celokovovú konštrukciu. Vyhliadková plošina ponúka výhľady na okolité obce i prírodu -  Inovec, Hrušov či Hostie, ale i žiriansku Žibricu a Zobor. 
Rozhľadňa je v nadmorskej výške 551,4 metrov. Vedie k nej značkovaný turistický chodník z Jedľových Kostolian (cca 1km). Trasa nie je náročná a je vhodná pre všetky vekové kategórie. 

 

Rozhľadňa na Vápniku
GPS: 48.18237, 18.64281
Neďaleko Levíc sa vypína nevysoký travertínový vrch Vápnik, ktorý je príjemným miestom pre relax či rodinné prechádzky v lone prírody. Na vrchu je osadený pamätník Šiklóš, ktorý je zároveň aj rozhľadňou. Rozhľadňa-pamätník bola postavená v roku 1961. Je vysoká 9 m, na vyhliadkovú plošinu vedie 41 schodov. Je z nej krásny pohľad na Levice, Levický hrad a okolie - Štiavnické vrchy s vrchmi Sitno a Priesel, Pohronský Inovec, Tríbeč či maďarské pohorie Novohradské vrchy. Je tam aj prístrešok so  stolom a lavicami, ohnisko so štyrmi lavicami a šíre priestranstvo ohraničené menším lesíkom.

 

Rozhľadňa na Marháte
GPS: 48.59466, 17.97076
Turistická rozhľadňa na vrchu Marhát bola vybudovaná v roku 2008. Je vysoká 17 m a ponúka výhľad tri samosprávne kraje - Nitriansky, Trnavský a Bratislavský. Scenéria pohľadu je na Považský Inovec, Tribeč, Vtáčnik, Biele Karpaty, od Galanty cez Nitru, Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Nováky a od Tematína po Devín. Je prístupná z viacerých strán, od obce Hubina (Piešťany, Moravany), Bojná, Vozokany, Lipovník alebo Nitrianska Blatnica riadne značeným náučným chodníkom. Z obce Nitrianska Blatnica, od ktorej je vrchol vzdialený približne 5 km vedie k rozhľadni aj cyklotrasa.