Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zobor

Mestská štvrť Zobor je lokalizovaná na atraktívnom mieste. Slnkom zaliate južné svahy rovnomenného vrchu boli v minulosti pokryté vinohradmi. dnes sú husto zastavané zväčša prepychovými vilami, ktoré poskytujú najkrajšie a najluxusnejšie bývanie v Nitre.
Jeho predvrchol Pyramída (553 m) poskytuje panoramatický pohľad na Nitru a široké okolie. Vedľa telekomunikačnej veže stojí podstavec, na ktorý kedysi umiestnili milenárny pamätník. Slávnostne ho odhalili 30. augusta 1896 na počesť osláv založenia Uhorska.
Za nevýrazným sedlom leží hlavný vrch Zobor (588), ktorý poskytuje len obmedzený výhľad na východnú stranu. V lese okolo vrcholu možno ešte vždy rozpoznať zvyšky kamenných valov vymedzujúcich praveké sídlisko z mladšej doby bronzovej. V období Veľkej Moravy tu stálo jedno z obranných hradísk roztratených v okolí Nitry.
Medzi zvyškami viníc stojí Kostol sv. Urbana z 18. storočia. Jeho súčasný vzhľad vznikol úpravami realizovanými v roku 1939.Cennou sakrálnou pamiatkou kostola, ktorého patrón je tradičným ochrancom vinohradníkov, je torzo kamennej sochy Bolestného Krista z roku 1746. Pri stavbe amfiteátra v dolnej časti Zobora sa našlo veľké pohrebisko z obdobia tesne po zániku Veľkej Moravy. Z vyše 700 hrobov sa však podarilo zdokumentovať len 165.
Najväčšiu pozornosť z pamiatok pod Zoborom si zaslúži bývalý kláštor sv. Hypolita ležiaci v doline na západnom svahu kopca.