Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kostol sv. Gorazda

Pozemok pre kostol má veľmi vhodnú polohu. Korešponduje so sídliskovou vybavenosťou a budúcim mestským parkom v kľudnej časti pod kopcom Borina.
Na vyčlenenom cirkevnom pozemku bol vybudovaný najprv provizórny kostol z priemyselných prvkov poľnohospodárskej nezateplenej haly, ktorý už splnil svoj účel provizória a v súčasnosti slúži pre klubovú činnosť. Následne sa realizovali ihriska pre mládež.

V ďalšej etape sa podľa zastavovacieho plánu využitia pozemku realizovalo veľmi využívané Pastoračné centrum sv. rodiny.

Nový kostol, ktorý bol vysvätený 7. októbra 2007, uzatvára komplex sakrálnych objektov na danom pozemku. Slúži pre spádové územie celého sídliska, ktoré ma okolo 30 tisíc obyvateľov.Pôdorys kostola charakterizuje sploštená nepravidelná elipsa podobná kružnici. Usporiadanie liturgického priestoru je centrálne, čo je určitou zvláštnosťou moderných sakrálnych stavieb. Lavice sú osadené centrálne, do kruhu, okolo obetného stola. Týmto spôsobom sa pokúsili autori vytvoriť kompaktné a živé farské spoločenstvo okolo slávenia eucharistie, podobne ako v každej dobrej rodine, kde sa sedí čo najbližšie k rodinnému stolu. Veža so zvonicou, ako dôležitý symbol kostola, je situovaná mimo hlavného objektu, ale tak, aby uzatvárala malé námestie pred kostolom spolu s už vybudovaným pastoračným centrom. Kostol má kapacitu 500 miest na sedenie a 700 na státie.
(zo stránky http://www.earch.cz/cs/zastresenie-rimskokatolickeho-kostola-sv-gorazda-v-nitre)

Kontakt:
Farský úrad Klokočina, Pavla Straussa 3, 
tel. +421 (0) 902 383 383, https://nitra.klokocina.nrb.sk/