Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Románska rotunda v Bíni

Lokalita:  Nitra – Levice – Želiezovce – Bíňa

Obec Bíňa sa nachádza 23 km severne od Štúrova. Rotunda stojí neďaleko hlavnej cesty, pričom spoľahlivým orientačným bodom sú dve veže románskeho kostola. Tehlovú rotundu postavili podľa všetkého v rámci kláštorného komplexu premonštrátov, ktorý založili okolo 1217 comes Omodej a jeho syn Štefan z rodu Hunt - Poznanovcov. Prvá písomná zmienka o nej je až z roku 1391.

V roku 1683 bola stavba poškodená a viac ako 70 rokov chátrala. Obnovená bola po roku 1755 už v barokovom štýle, kedy loď dostala aj novú klenbu. Pri jej výstavbe bolo rozobraté pôvodné tehlové murivo približne do úrovne tesne nad oknami.

Riešenie interiéru rotundy nemá na Slovensku obdobu. Apsida je tvorená výklenkom (s maximálnou šírkou 360 cm) v múre a zvýrazňuje ju tiumfálny oblúk presahujúci do priestoru lode. Vnútorné steny sú navyše členené 12 nikami s polkruhovým zakončením. Systém rozmiestnenia ník sa má zhodovať s rotundou sv. Donáta v Zadare zo začiatku 9. storočia. V interiéri sa zachovali aj vzácne nástenné maľby vysokej úrovne z obdobia okolo roku 1220 (apoštoli) a ďalšie, značne poškodené, z rokov 1320 – 50 (postavy svätcov). Na barokovej kupole lode sa nachádzajú pôvodné nástenné maľby, dnes sú však zatreté.

www.obecbina.sk