Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Veľprepoštský palác

Vľavo pri súsoší sv. Konštantína a Metoda je vstup do záhrady priliehajúcej k juhozápadnému hradnému múru. Uprostred tejto záhrady do r. 1945 stála baroková dvojpodlažná budova veľprepošstva postavená v rokoch 1778-1780. Veľprepošstvo pri biskupstve založili fundáciou cisárovny Márie Terézie. Za balustrádou na úrovni strechy stála kedysi socha panovníčky Márie Terézie z vápenca s čiastočným zlátením z 2. polovice 18. stor. od neznámeho autora a tvorila súčasť budovy nitrianskeho veľkoprepoštstva. Budova bola počas bombardovania Nitry v 2. svetovej vojne poškodená, socha sa pritom zničila a jej torzo dlho potom ležalo v záhradných priestoroch. Originál sochy zreštauroval do predpokladanej podoby, keďže niektoré súčasti sochy sa nezachovali, akademický sochár Miroslav Černák v roku 1992. Dnes zdobí jej odliatok záhradu Grassalkovičovho paláca v Bratislave.
Pri bombardovaní Nitry v marci 1945 bola budova natoľko poškodená, že bolo možné obnoviť len prízemie strednej časti. Pred vchodom hodnotná baroková architektúra, ktorá predstavuje sv.Jána Nepomuckého a dvoch kľačiacich anjelov po bokoch. Kult uctievania sv.Jána Nepomuckého bol v okolí Nitry veľmi rozšírený.
Cestou z hradu sa vraciame späť na Pribinovo námestie, kde po pravej strane na dnes už prázdnom pozemku stála kedysi prvá nitrianska kníhtlačiareň Jozefa Neugebauera z roku 1832. Keďže bola počas vojen značne poškodená, v roku 1964 ju zbúrali.