Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Povest starej Nitry I.

Názov nášho ďalšieho príbehu môže trochu zavádzať. Neavizuje však povesť o Nitre, ale renomé Nitry koncom 19. storočia v Rakúsko-Uhorsku i v 20-tych rokoch 20. storočia za prvej republiky.
Je všeobecne známe, že Nitra sa pre svoju históriu stala národným symbolom Slovákov. Ospevujú ju básnici, maliari, novinári i politici. Ospevovali ju aj v minulosti. Popri tejto takpovediac oficiálnej väčšinovej úlohe však v určitej časti spoločnosti hrala aj inú, menej lichotivú rolu. Súvisí s vykradnutím Hofburgu o ktorej ste sa mohli dozvedieť v predchádzajúcom príbehu nazvanom Nitrania v Hofburgu.
Viedenský Prater, pôvodne cisárska zvernica, sprístupnil verejnosti osvietený panovník Jozef II. Postupne sa tu vybudoval veľký zábavný park a najmä od svetovej výstavy, ktorá sa tu konala r.1873, sa stal svetoznámym. Do tohto parku zavítal nový cirkus. Nebolo to nič zvláštne, cirkusy tu na niekoľko týždňov postavili svoje šapitó pravidelne. Podobne ako iné cirkusy aj tento propagoval svoj program na pestrofarebných plagátoch vylepených po celej Viedni. Skveli sa na nich veľkými písmenami tlačené atraktívne čísla zvieracej drezúry, akrobatov, klaunov a nechýbal ani pestrý grécky oheň. Medzi týmito výrazne ohlasovanými atraktivitami sa skromne čupilo prosté číslo s neobvyklým označením – Neutra, der Wundersamer Esel – Zázračný somár Nitra. Napriek nenápadnej propagácii Viedenčania hneď od prvej chvíle prejavovali o toto číslo nevšedný záujem. Spôsobilo ho meno nášho mesta, ktoré bolo vo vtedajšej Viedni všeobecne známe. Neoficiálna „šuškanda“ ho spájala s vykradnutím cisárskeho paláca Hofburg pred niekoľkými rokmi, čo dlho rezonovalo v pamäti obyvateľov mesta. Nečudo, že publikum bolo zvedavé, ako sa cirkusové číslo spája s mestom Nitra.
Číslo to vo svojej podstate bolo jednoduché, aj somárik bol obyčajný ušatý predstaviteľ svojho druhu, aj úvod čísla nesľuboval nič mimoriadne. Krotiteľ priniesol do arény stôl naložený drahými látkami, šperkami a vôbec ďalšími akoby drahými predmetmi. Postavil sa chrbtom k týmto atribútom prepychu a začal konferovať svoje číslo opisujúc prednosti drahých vecí na stole i spôsob ich používania pre neznalých. Počas konferovania sa spoza závesu vynoril somárik Neutra a po jednom odnášal predmety zo stola a schovával ich za plentu. Publikum samozrejme hneď pochopilo túto cirkusovú metaforu a smiech počas celého výstupu ani na chvíľu neustával, oceňujúc tak kreativitu krotiteľa i jeho somára.
Hofburgská aféra sa dlho držala na poprednom mieste v pamäti Viedenčanov a div, že sa nedostala aj do prísloví. Podobný osud však malo aj meno Nitra, ktoré sa vo Viedni stalo symbolom kolosálneho podvodu.
V známej viedenskej kaviarni Fetzer sa popri iných schádzavali aj obchodníci rôzneho druhu. Stálym hosťom – štamgastom bol aj pôvodom nitriansky obchodník W. Keď raz vošiel do kaviarne jeho obchodní partneri ho privítali výkrikmi Neutra, Neutra! A to prosím pred celým osadenstvom kaviarne. Zrejme to bola reakcia na akýsi nepodarený spoločný obchod. Obchodník sa vyrútil z kaviarne ako strela a rovno bežal za známym advokátom, aby podal žalobu na krikľúňov za urážku na cti. Bezirksgericht X (okresný súd) žalobu prijal a v súdnom rozhodnutí mu dal za pravdu, nactiutŕhači sa museli zložiť na finančnú kompenzáciu poškodeného. K takémuto rozhodnutiu sudcu viedla skutočnosť, že W. pochádza z Nitry a toto mesto je vo Viedni známe ako dúpä zlodejov a podvodníkov, takže toto meno sa stalo ich synonymom a obchodník sa oprávnene mohol cítiť dotknutý na svojej cti. Nuž, vraj „všeobecné presvedčenie“ stačilo na rozsudok. Škoda, že nevieme, či takéto presvedčenie mal aj príslušný sudca.

Mgr. Anton Števko

 

piaristi_nitra

foto: archív Ponitrianskeho múzea v Nitre