Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Strážna veža "turecká varta"

Na výraznej homoľovitej zalesnenej vyvýšenine Šibeničný vrch (218 m) sa nachádzal malý renesančný strážny objekt, ktorý niesol názov "Turecká varta". Bol súčasťou protitureckého signalizačného systému Nitry. Vznikol na prelome 16. a 17. storočia a bol vybudovaný obyvateľmi mesta Nitry ako obrana pred tureckými vpádmi.

Dnes stoja novoveká veža z polovice 18. až polovice 19. storočia slúžila pravdepodobne výkonu spravodlivosti s predpokladanou väzenskou funkciou. Objekt tvorí valcová stavba z tehlového muriva, vybudovaná na kruhovom pôdoryse, ukončená zvonovitou murovanou kupolou. Vstupný otvor na úrovni prízemia so segmentovým záklenkom zdôrazňuje predstavaný portál.
Pôvodne bol tento kopec holý, dnes je už obrastený hustou borinou - až v 80. rokoch 19. storočia bol na vŕšku vysadený borovicový lesík. Dnes sa „Turecká varta“ nachádza v hustom lesnom poraste. Strážna veža bola vybudovaná na sledovanie prístupovej cesty do Nitry z juhozápadu /od Šale/. Veža je časťou obranného systému, do ktorého patrila aj päťhranná pozorovateľňa na temene Kalvárie /dnes prebudovaná na kaplnku/ a už zničená strážna veža vo Veľkých Janíkovciach. Veža na Kalvárii kontrolovala cestu od Nových Zámkov, strážna veža vo Veľkých Janíkovciach sledovala cestu od údolia Žitavy. Zo všetkých troch veží - „várt“ posielali signály hradnej posádke, ktorá bránila mesto.