Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pribinovo námestie

Na oboch stranách námestia sa nachádzajú meštianske domy, ktoré boli postavené v 17. – 19. storočí a slúžili aj slúžia pre potreby cirkvi.

Veľký seminár  - Diecézna knižnica
Na pravej strane námestia sa nachádza neskorobarokový Veľký seminár, postavený v rokoch 1764-1770 a prestavovaný v priebehu 19.storočia.Najvzácnejšou súčasťou objektu je Diecézna knižnica, ktorá je najcennejšou zbierkou pôvodnej literatúry na Slovensku. Prvopočiatky knižnice siahajú až do 12. storočia. Dnes obsahuje knižnica približne 66 000 vzácnych kníh. Z toho je 78  prvotlačí (inkunábulí) z rokov 1473 – 1500. Nachádzajú sa tu aj viaceré knižné unikáty - napr. najmenšia kniha má rozmery 8 x 5,5,cm.

Socha kniežaťa Pribinu
Bronzová socha kniežaťa Pribinu z r.1989 od nitrianskeho rodáka T. Bártfaya. Je postavená na pamiatku prvého slovanského kniežaťa – vladára, ktorý v tridsiatych rokoch 9. storočia postavil v Nitre prvý kresťanský kostol. Knieža zdraví návštevníkov slovanským pozdravom – mečom držaným oboma rukami pri hrudi.

Kanónia (U Corgoňa)
Klasicistickú palácovú stavbu dal postaviť v rokoch 1818 – 1821 biskup Jozef Kluch, neskôr bola z časti empírovo prestavená. Na nároží domu stojí socha Atlanta, ľudovo nazývaného “Corgoň”. K nemu sa viaže legenda o mocnom kováčovi Corgoňovi, ktorý počas tureckých vpádov ochránil Horné mesto tým, že svojimi mocnými rukami hádzal veľké balvany priamo na rútiacich sa Turkov.
Vedeli ste, že ak pohladíte nohy Corgoňovi, splní sa Vám jedno želanie?

Františkánsky kostol sv. Petra a Pavla s kláštorom
Františkánsky kláštorný komplex dal postaviť biskup Ján Telegdy  v roku 1630. Najcennejšou pamiatkou kostola je 33 drevených reliéfov zobrazujúcich život sv. Františka z Assisi. Na čelnej fasáde sa nachádza reliéf z roku 1663, ktorý znázorňuje sv. Petra a Pavla.
Vedeli ste, že Kostol sv. Petra a Pavla má až 7 oltárov?